Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

По-добра организация на работата на администрацията в ИАМН, както и мерки за проблема с трансплантациите – това очаква д-р Стойчо Кацаров от новия шеф на Агенцията д-р Георги Христов, стана ясно от думите на служебният здравен министър пред БНТ.

Д-р Кацаров посочи, че доклад на Медицинския инспекторат след проверка в агенцията „Медицински надзор“ констатира множество просрочени преписки по жалби на граждани.

„Първото нещо, което очаквам, е да няма просрочени преписки. След като е постъпила жалба, в срока трябва да бъде извършена проверка и на гражданина да бъде отговорено. Това е едно от нещата. Второто нещо – очаквам, понеже д-р Георги Христов е с много дълъг опит в контрола – той е работил и в Медицинския надзор, и в контрола на Здравната каса дълги години – да организира по-добре работите и да подобри ефективността на контролната дейност. Тъй като я познава идеално, бидейки толкова години контрольор“, коментира д-р Кацаров.

По отношение на трансплантациите пък министърът заяви: „Очаквам предложения за мерки, които да подобрят проблема с трансплантациите. Там е огромен проблем. Не знам дали знаете, но през цялата минала година има само две трансплантации от трупни донори. Само две. А средно през последните години са били между 15 и 20. Това, към което ние трябва да се стремим, е 80-100 на година“.

Д-р Кацаров се спря и на средствата за медиците, работещи на първа линия, като увери, че за тях парите са осигурени до септември. „С вземане на много резерви, най-вече резерви от незаети бройки в администрацията и такива допълнителни плащания на администрацията, на практика в момента се осигуряват парите както за пенсионерите, така и за лекарите на първа линия. Успяха да се организират до септември месец са осигурени, слава Богу, тогава вече ще има Народно събрание, то може да реши проблема по-нататък“, коментира министърът.
Министърът отново призова хората да се ваксинират и за пореден път подчерта важността на имунизацията при възрастните хора. Той заяви, че смъртността при тях е притеснителна, и добави: „Смятам да възложа на Националния център по обществено здраве да направи специален анализ на изключително високата смъртност през – то не само през миналата година, ами на практика до края на април тази година. Това са рекордни нива на смъртност“.

 „Създадохме според мен добра организация. Заредихме с ваксини личните лекари, в смисъл осигурихме доставката на място до тях, да не пътуват, да не ходят да я търсят – по заявка, колкото пожелаят. Осигурихме мобилни екипи за хората, които са на отдалечените места. Помолихме там, където съществуват „зелени коридори", ако е необходимо, да се отворят допълнителни ваксинационни центрове. Включително ги помолихме, ако може, да работят малко по-късно в извънработно време за хората, които работят, да могат да се възползват от това нещо – да се ваксинират“, каза още д-р Кацаров.

Той увери че страната ни вече е напълно задоволена с ваксини и се мисли в посока даряване на съседни страни. „В момента има предостатъчно ваксини. Имаме толкова много ваксини, че започваме да мислим какво да правим с тези, на които започва да им изтича срокът на годност. Имаме възможност да даряваме на съседни страни. Между другото, има искания от съседни страни да получат от нас ваксини. Ние можем да създадем организация и възможност за всички“, обясни д-р Стойчо Кацаров.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Имате ли доброволна здравна застраховка?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up