Събота, Май 21, 2022
Follow Us

Най-честите сигнали напоследък са свързани с ваксинационните сертификати. - каза омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ И допълни, че:

Изпратих препоръка миналата седмица до здравния министър. Той се ангажира да бъде решен въпросът с възможностите за поправки на технически грешки в сертификатите, тъй като това на този етап не е възможно. Хората, чиито данни са сгрешени в сертификатите, на практика нямат възможност за корекция на тези данни, а това наистина е проблем, когато ти се налага да ползваш този сертификат", уточни омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

Като друг проблем, за който сигнализират от институцията, е за хората с поставени две дози от различни ваксини. По думите на Ковачева към момента все още не може да получиш сертификат, ако си се ваксинирал с две различни ваксини.

Общественият защитник заяви, че получава сигнали и за проблеми с общопрактикуващите лекари, които са преустановили дейност, но пациентите им не са уведомени. По думите на Ковачева само за миналата година 73 лични лекари са преустановили своята практика по различни причини и договорите им със здравната каса са прекратени. Пациентите обаче не са уведомени за това.
Става въпрос за минимум 70 000 пациенти, които са останали без личен лекар и не са били уведомени. Този проблем трябва да бъде решен например, с есемеси или имейли", допълни Ковачева.

Според нея в този процес трябва да се намеси държавата, Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли държавата да осигури медицинската помощ на бежанците от Украина
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up