Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

България е сред първите държави в ЕС, които са приключили тестовата процедура и от днес вече могат да издават първите КОВИД сертификати. В тази група попадат още шест държави - Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, съобщиха от представителството на ЕК в България. Останалите държави ще се присъединят през следващите дни и седмици.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно техническата система на ЕС. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа. Именно в тази група попада и страната ни.

От днес официално е пусната и техническата система на равнище ЕС, която позволява да се извършва сигурна проверка на сертификатите. Сертификатът на ЕС беше предложен от Комисията с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Той е безплатен, сигурен и достъпен за всички. На разположение в цифров вид или на хартия, той ще служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up