Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Пациентите, които са повторно хоспитализирани с цироза в „Пирогов“ , не са били с цироза, а с чернодробна болест, която води до цироза – това заяви в интервю пред БТВ завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов.


Думите му са повод изнесените от двамата зам. министри на здравеопазването предварителни данни, че Пирогов се проверява от НЗОК за 900 фалшиви повторни хоспитализации на пациенти, които преди това са били лекувани от Covid-19 в болницата. Според зам. мин. Петров и зам. мин. Златанов, диагнозите на тези повторни хоспитализации са цироза и бъбречна недостатъчност.
Цената на двете КП е над 1000лв.
Доц. Атанасов потвърди пред БТВ, че по-голяма част от тези пациенти е консултирал лично.
„Няма фантоми в нашата болница. Всички тези хора са били в болницата. 99% съм консултирал лично аз“, каза завеждащият Клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов “. Тези 900 пациенти са били приет за лечение на коронавирус в „Пирогов“, а след това са се връщали отново в болницата и „причината е така наречения postcovid синдром“, защото „няма кътче от човешкия организъм, който да не е засегнат от тази инфекция“, каза доц. Атанасов.
Като обясни, че тъй като няма КП за postcovid синдром, вероятно не става въпрос за грешно обработени данни, а за разминаване, заради разликата между наименованието на клиничната пътека и диагнозата.
За диагнозата цироза той обясни, че тези пациенти не са имали цироза, а са диагностицирани с чернодробна диагноза, която води до цироза и цитира американско проучване.
„Доц. Атанасов посочи, че при американците са регистрирани чернодробни проблеми при 29% от пациентите, изкарали коронавирус и у нас този процент е много по-малък.“


Завеждащият Ковид отделението на Пирогов каза още, че според него пациентите са били манипулирани с междинна информация и внушения, затова са казали при проверките, че не са приемани отново в „Пирогов“
Той обвини за манипулацията проверяващите:
много лесно да се стресира пациента, „като му се обадиш по телефона и го попиташ дали е бил приет с цироза, той естествено ще каже: „Не“. И той наистина няма цироза, а чернодробна недостатъчност“. Завеждащият клиниката по вътрешни болести на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" смята, че пациентите са били манипулирани от проверяващите, които „им оставят телефон на конкретен адвокат, за да се консултират и да изкарат пари“
Доцент Атанасов каза още
‚„Искам да поканя всеки един от тези пациенти, готов съм да изляза и да разговаряме с него тук“
И допълни:
„Не искам да се занимава с пари, моите учители са ме учили, че моята професия е изкуство. Не искам да влизам във финансови взаимоотношения с пациентите си. Превърнаха ни професията в долна сергия“.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up