Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

България може да има система за спешна медицинска помощ по въздуха още през 2024 г. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в МС, на който служебното правителство отчете извършеното до момента.

Министърът подчерта, че най-важното за него при влизането в министерството е било да се промени начина на получаване на ваксините от личните лекари, както и да се даде приоритет на имунизацията на възрастните хора, защото за тях тя е въпрос на живот и смърт. По думите му, макар че ваксинацията върви с незадоволителни темпове, добрата новина е, че за периода от промяната на приоритетите са се имунизирали над 400 000 лица над 60-години, колкото били за целия предишен период на имунизация.

Министър Кацаров каза, че липсвал какъвто и да било серологичен анализ на епидемията, за това той е наредил да се направи такъв. „Наредих и на НЦОЗА да се направи анализ за твърде високата смъртност за периода. COVID не е отминал, рискът през есента е голям и трябва да сме наясно за причината за лошите резултати, които имахме през миналата година.

Създадох работна група – експерти от 17-те експертни съвета, които до края на седмицата ще са готови с единен протокол за лечение на COVID. Опитваме се да организираме и информационна кампания за ваксинацията, каквато не беше направена и вероятно точно това е причината за нежеланието на хората да се имунизират“, отчете министър Кацаров.

Той допълни, че са осигурени ваксини за населението за 2022 г. и 2023 г.

„Започнахме промени в здравната система. По повечето предложения постигнахме съгласие с БЛС и НЗОК. Стремежът ми е да се постави пациентът в центъра на системата, да има повече възможности пациентите да избират, затова и беше създадена нова дирекция в МЗ за правата на пациентите“, каза още министър Кацаров.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up