Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Тази заповед е първа крачка към нормализиране на живота и това е генералната цел. Това заяви пред bTV проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в коментар за издадената вчера заповед, с която отпада изискването за носене на маски в малки колективи. Тя обясни, че условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 или да имат документ за прекарана инфекция.

„Сега ще се оценява ефектът. От психологическа гледна точка ефектът ще е само положителен, от епидемиологична гледна точка не очаквам голям ефект“, каза още специалистът.

„Хората трябва да продължат да се ваксинират. При достигане на относително висок ваксинален обхват могат все повече мерки да отпаднат, защото рискът от циркулация на вируса намалява“, каза проф. Кожухарова. При ниския процент на имунизирани обаче е все още рано да се мисли за тотално отпадане на маските в затворени помещения.

Тази инфекция е опасна за старите хора и за хората с хронични заболявания, подчерта тя.

„Въпросът да решат хората да се ваксинират е много важен. Надявам се повече хора да се решат да се ваксинират“, допълни специалистът, като припомни и повечето възможности за ваксинация у нас.

Нека да опитаме да се ваксинираме повече, апелира проф. Кожухарова. Тя даде за пример Израел, където над 50% от населението вече е имунизирано.

По думите й вече е доказано, че тази инфекция има сезонност и есента е възможно да има ново увеличаване на случаите. „Не можем да спрем вируса тотално, но можем да намалим в много голяма степен жертвите на този вирус и това става с ваксина, не с маска“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея преболедувалите са 3-4 пъти повече от официално регистрираните.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up