Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за БНР Пловдив

„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив.

Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той подчерта, че  работата на НЗОК е да извършват проверки на това как се харчат парите на хората. На въпрос „ Как се харчат парите на хората“ д-р Шишков Отговори, че те основно се харчат с кражби и подчерта, че всички директори на болниците са назначени политически.

Няма професионалист назначен като директор, има верен политически директор. Този, който снабдява от „ нашите фирми“, този, който се преотчита и намира  начин към партийните каси да потекат парите. Затова са и тези скачания срещу министъра в момента. Всеки, който се опита да промени системата, ще бъде атакуван по всевъзможен начин.

Припомни, че няма нито един осъден директор на болница, за това, че е похарчил парите на хората в огромни размери, докарал е болницата до несъстоятелност или фалит. Това е основното перо на хранилката на партията, която е на власт. За това имаме една каса, а не 15 както е в Германия. Няма конкуренция при сключване на договори. Имаме клинични пътеки, които са идеални за корупция и оказване на натиск .

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

 „Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването, за начина на заплащане  за начина на лечение, подчерта професор Димитър Шиков.

Докато е мътна водата, докато  по този начин се разпределят парите, с КП, с политически гръб, няма да има промяна, защото делегирания бюджет е най-добрият вариант за корупционна схема. И министър Кацаров иска да го премахне.

Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на касата, нещата няма да се променят. Който и министър да дойде, който и директор да се назначи.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up