Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Шест случая на новия щам на Covid - "Мю" бяха потвърдени в Гърция, съобщава интернет изданието на вестник "Катимерини".

Здравните власти са установили наличие на мутиралия вариант на коронавируса в проби, взети на международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, както и в област Атика и в северните райони на полуостров Пелопонес.

Вариантът Mю, известен също като B.1.621, беше добавен към списъка за наблюдение на СЗО на 30 август, след като беше открит в 39 държави и беше установено, че притежава куп мутации, които могат да го направят по -малко податлив на имунната защита, която много хора са придобили.

Според седмичния бюлетин на СЗО за пандемията, вариантът Mю „има съзвездие от мутации, които показват потенциални свойства на имунното бягство“. Предварителните данни показват, че той може да избегне имунната защита по подобен начин на бета варианта, открит за първи път в Южна Африка, добавя докладът - пише The Guardian

Вариантът MЮ беше добавен към списъка с варианти на PHE през юли. Обозначението, което се отнася до Mю като VUI-21JUL-01, означава, че вариантът ще бъде наблюдаван, за да се види как се държи. Досега той не е предизвиквал толкова тревога, колкото Alpha и Delta, които са класифицирани като по -сериозни варианти и причиа за безпокойство, до голяма степен поради повишената им преносимост, но също така и опасения за избягване на имунната защита.

Оценка на риска за варианта Mю, публикуван от PHE през август, подчерта лабораторната работа, която предполага, че вариантът е поне толкова устойчив, колкото бета вариантът към имунитета, произтичащ от ваксинацията. Но са необходими повече доказателства от други лабораторни проучвания и реални случаи на варианта.

„Понастоящем няма доказателства, че VUI-21JUL-01 надминава варианта Delta и изглежда малко вероятно той да е по-лесно предаван“, се казва в доклада, въпреки че се предупреждава: „Имунното бягство може да допринесе за бъдещи промени."

Част от притеснението за Mю идва от специфичните мутации, които носи. Една генетична промяна, мутацията P681H, се открива в алфа варианта, открит за първи път в Кент и е свързан с по -бързо предаване. Други мутации, включително E484K и K417N, могат да помогнат на вируса да избегне защитата на имунитета, което може да даде на варианта предимство пред Delta.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up