Вторник, Август 09, 2022
Follow Us

Няма да си подам оставката. Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии, които да подават идентични декларации“. Това заяви председателят на НЗОК проф. Петко Салчев пред bTV в отговор на въпрос дали е готов да си подаде оставката, след като 18 РЛК му я поискаха.

По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на съсловната организация преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически. Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, проф. Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото „председателят на НЗОК не участва в преговорния процес“.

„Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорният процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията. Това са много конкретни случки“, заяви проф. Салчев.

Управителят на НЗОК отказа да разкрие с кого е била срещата и заяви, че щом прокуратурата ще го проверява, тогава ще каже, като подчерта, че той не пие.

„Искам ясни параметри на преговорния процес с БЛС. Ние изготвяме документ, който изпращаме на отсрещната страна или обратното. На базата на документите казваме – това може или не може. Само в разговор не става“, каза проф. Салчев.

Той заяви, че е напълно съгласен със становището на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, че парите в НЗОК не са на управителя или Надзорния съвет, но те не са и на БЛС. „Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства е във функциите на Надзорния съвет, а технологията на разходването се договаря с БЛС. Вчера четох, че Надзорния съвет и управителя на Касата ще бъдат дадени на прокуратурата, защото криели някакви пари. НЗОК е най-публичната институция. Всеки месец публикуваме пълните данни какво се харчи и за деветмесечието сме изпратили пълен отчет на нашите договорни партньори, в който се казва какво е изхарчено до момента и какво остава до края на годината“, каза проф. Салчев.

„Надзорният съвет, на базата на всички разчети, решава как да бъдат разходвани средствата. Касата не разпределя пари, а закупува дейности. Там, където има извършена дейност, ние я заплащаме“, каза той. По думите му за остатъка от средствата има два варианта – да бъде върнат в бюджета или да бъде платена авансово дейността за месец януари.

Проф. Салчев коментира и предложението на НЗОК за разпределянето на 39 млн. лв. месечно допълнително за лечебните заведения до края на годината. „В момента има лечебни заведения, които заради COVID вълната не могат да извършват своята дейност. Те трябва да бъдат подпомогнати по някакъв начин. Засега единственият начин е да им дадем до 85% от заявените бюджети. Надзорният съвет предложи тези, които имат над 10% от заетите легла пациенти с COVID, да бъдат подпомогнати до 100% от новите стойности“, каза той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up