Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Водещи специалисти и представители на съсловни организациии, МЗ и НЗОК ще участват в дискусия на тема - "Националният план за контрол на рака - мисия възможна".

Събитието е организирано от здравната платформа CredoWeb.bg и ще се проведе на 25 ноември 2021.
Участие ще вземат председателят на НЗОК проф. Петко Салчев, председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, депутати, съсловните организации на лекари и фармацевти, фармацевтичната индустрия. Своята позиция по темата ще представят водещи български онколози. Евродепутати и представители на водещи европейски организации за борба с рака ще говорят за реализацията на Европейския план за контрол на рака, както и за опита на европейски държави, където националните планове дават сериозни резултати. Български и чужди пациентски организации от ще споделят визията си за участието на пациентите в създаването и имплементирането на такъв план.
Модератор на събитието е д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат в 47-ото Народно събрание.

Кръглата маса е заключителната проява на широка експертна дискусия и обществена кампания за създаване на Национален план за контрол на рака в България. Докуменът трябва да предвиди мерки за подобряване на:

превенцията, ранната диагностика и скрининга, лечението и грижите, качеството на живот на пациентите с рак и хората, които се грижат за тях, управленските решения за борба с рака.

Редовен профилактичен преглед с компютърна томография срещу белодробния рак

Кампанията е провокирана от обширно проучване на онкологичната среда в Европа на Еconomist Intelligence Unite от 2020 г., което констатира лоши резултати в управлението на онкологичните заболявания в България заради късно диагностициране, ограничен достъп до специализирана помощ и ниска обществена информираност по проблема. Като съществена слабост се изтъква липсата именно на такъв национален план и се правят конкретни препоръки за подобряване на местната среда в това отношение.
На 4.02.2020 г. ЕК стартира Европейски план за борба с рака, който цели предотвратяване на опасността заболяването да се превърне във водеща причина за смъртност в ЕС. Документът се базира на данни, че всяка година 3,5 млн. души в ЕС се диагностицират с рак, а 1,3 млн. умират. Над 40% от случаите могат да бъдат предотвратени.
Основното послание на кампанията е, че пътят напред е в обединените усилия на правителство, експерти и фармацевтичната индустрия с цел приемане на Национален план за контрол на рака у нас. Той ще кореспондира на основните съвременни приоритети в борбата с раковите заболявания:
подобряване на устойчивостта и интеграция в грижите за раковоболните;

съкращаване на времето за достъп на пациентите до нови терапии;

развитие на прецизно ценообразуване и реимбурсиране на лекарствените терапии при рак.

Редовен профилактичен преглед с компютърна томография срещу белодробния рак

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up