Четвъртък, Юли 07, 2022
Follow Us

МЗ публикува за обществено обсъждане изменение в Устройствения правилник на ведомството. В него се предвижда закриване на дирекцията за защита на правата на пациентите. С освободените щатните бройки се увеличава бройката на съветниците в политическия кабинет на министъра и някои дирекции.

По дефиниция, основната задача на администрацията е да се грижи за потребителите. От десетилетия, нашето здравното министерство се занимава предимно с доставчиците – фармацевтични компании, аптеки, лечебни заведения. Вероятно защото това включва разпределянето на средства и балансиране между различни интереси. Не, че интересите на доставчиците не трябва да се вземат предвид, но това може да става само през призмата на интереса на потребителя. Ако интересите на потребителя не са дефинирани и защитени, политиката се превръща в преразпределение на блага и облаги сред превилигированите от властта.


Миналата година това бе променено със създаването на дирекцията. Промяната не бе възприета от новото Правителство и опитът да се поставят правата на пациентите в центъра на дейността на администрацията се оказа неуспешен. Закриването на дирекцията отнема добра възможност на пациентите за пряко участие във формирането на здравната политика, за поставяне на наболели проблеми на най-високо управленско ниво. Връщането на фокуса върху търговията с лекарства и медицински изделия и върху дейността на лечебните заведения, вещае засилване на държавната намеса, което е сред основните причини за лошото състояние на лечебното здравеопазване у нас.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up