Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

По-малко от 60 хил. пенсионери са се ваксинирали срещу COVID-19, след обявяване на финансовия стимул от 75 лв. Мярката беше предложена от Премиера в края на миналата година и имаше за цел да мотивира поне 300 хиляди души. Мотивираните се оказаха едва 60 хиляди, но бонус получиха и още 694 хиляди ваксинирали се през 2021 г., въпреки че са го направили съвсем доброволно и без обещания за надбавки.

Така държавата похарчи 56,5 млн. лева за да ваксинира под 1% процент от населението. Можем да обърнем в сумата в оборудване на за болници, ремонт на бази, линейки или най-добре в капачки, но ни остава единствено успокоението, че поне са зарадвали 750 хил. пенсионери.
По-важно е защо не проработи идеята и отговорът е много прост - мярката беше въведена почти едновременно с новата здравната политика, която едновременно призоваваше за спазване на мерки и ваксинация, но и намекваше, че мерките ще се разхлабват. Съвсем естествено и както обикновено, когато дясната ръка не знае какво прави лявата, се получава средно нищо, а в нашия случай – доста скъпо нищо.
Тази хипотеза се потвърждава и тоталния неуспех на кампанията „+ мен“, стартът, на която пак по примера за двете ръце, съвпадна с отмяната на епидемичната обстановка. С това (иначе критикуваното) даване на разнопосочна информация, се превърна в Национална здравна политика. Личните истории изместиха лозунгите, но само на теория, на практика COVID-19 беше „отменен“. Ефектът от кампанията е виден на графиките по-долу и при хората над 60 години и при общата популация. Данните са с натрупване и видно от тях, през 2022 г., натрупване няма.

ECDC VaccineTracker Cumulative vaccine uptake in Adults 18 in Bulgaria as of 2022 06 16ECDC VaccineTracker Cumulative vaccine uptake in Adults 60 in Bulgaria as of 2022 06 16 1

 

 

 

 

 

 

 

Кампанията на министерството, по думите на проф. Сербезова, поне е почти безплатна. Но трябва да припомним, че още с встъпването си в длъжност, тя заяви, че веднага ще трябва да се анализират резултатите от въвеждането на зеления сертификат, защото, според нея „Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейния ефект и след това, когато се въведе, да се отчете този ефект дали е постигнат. Едно отговорно решение какви да са бъдещите мерки трябва да бъде взето на базата на тези данни“. Анализите така и не видяхме, но пък (за разлика от отговорните решения), ефектът е повече от очевиден.
Всъщност последствията от неуспеха далеч надхвърлят 56 млн. лв. България е използвала едва 30 % от ваксините си, за които е платила над 320 млн. лв., голяма част от остатъка се изхвърля или дарява. Населението си остана неваксинирано, а много от хората не си поставиха бустерна доза. Здравната политика не само не върна доверието на скептиците, но и плати  много скъпо за това.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up