Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

Бившият служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров отговаря на въпросите на Миролюба Бенатова. Един от най-важните въпроси е „Можеше ли вече да има работеща детска болница?“ Отговорът на д-р Кацаров е категоричен: Да! Ние не само обсъждахме възможностите, н ие предприехме конкретни действия. Взех решение за вливане на Правителствена болница и Здравната инвестиционна компания в детската болница проф. Иван Митев. Ако не беше спряно решението ми от проф. Сербезова, сега децата щяха да се лекуват в луксозните условия на Правителствена болница, а дружеството щеше да разполага по сметките си със 100 милиона лева за проектиране и строителство на нов корпус.

За съжаление не само решението беше спряно, но и нищо не беше направено за връщане на неправилно преведените авансово 10 милиона лева на строителя още през 2020 година. Всички материали са предадени още миналата година на прокуратурата и на МВР. Нямам информация за това какво е направено до момента от правохранителните органи.
Същото се отнася и до сигналите зя злоупотреби в здравното министерство и няколко големи държавни болници. Не знам дали изобщо се разследва.



На въпрос на Миролюба Бенатова – но вас ви разследват и даже имате глоба от КПКОНПИ, д-р Кацаров отговаря:
Да мен ме разследват за всяка дума и действие. Няма какво да намерят, за това ме глобиха със смехотворни мотиви – за това, че съм участвал в обсъждане на наредба, която не е публикувана и не би могла да породи никакви последици за никого. Наредбата се отнася до клиничните лаборатории, а санкцията ми се налага, защото като бивш Председател на ЦЗПЗ съм бил в конфликт на интереси, въпреки че става дума за неправителствена организация, която няма нищо общо с обсъжданите и неприети промени. Д-р Кацаров потвърди пред водещата, че ще обжалва санкцията. Той каза още, че не е изненадан от това, че КПКОНПИ се държи като бухалка, защото тя за това е създадена. Комисията се контролира от ГЕРБ, а те си отмъщават, защото разкрих цялата несъстоятелнист на водената от тях политика и злоупотреби на всички нива.
На въпрос на водещата за оценката му за управлението на здравната система при последното Правителство,Кацаров каза, че той и колегите му служебни министри са очаквали много повече по отношение на промените, които е трябвало да бъдат извършени. „Ние, като служебни министри в някаква степен се жертвахме, за да бъде по-лесно на редовния кабинет, но те не продължиха усилията ни.
Отговорите на тези и други въпроси от Интервюто можете да проследите тук:



 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up