Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Национално представената пациентска организация Сдружение за развитие на Българското здравеопазване настояват за реформа на първичната медицинска помощ в писмо до Народното събрание, което цитираме дословно:

До организаторите на Кръгла маса „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“, която ще се проведе в Народното събрание

Уважаеми госпожи и господа,
Сдружение за развитие на Българското здравеопазване благодари за поканата за присъствие на Кръгла маса „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“.
Благодарим, но няма да присъстваме. Ние разбираме „Кръглата маса“, като място, на което различни хора участват равнопоставено в дискусия.
От дневния ред разбираме обаче, че пациентите не са равнопоставени участници в кръглата маса, а са поканени да слушат презентациите на представители на различни институции. В дневния ред не е предвидено нито един представител на пациентите, на която и да е пациентска организация, да направи презентация или изрази становище по темата. Това е неприемливо, въпреки, че не е кой знае каква изненада. Свикнали сме да бъде игнорирани, бидейки перманентно извън дневния ред на здравната политика.
Това, че не сме в дневния ви ред, не означава, че нямаме мнение. Имаме мнение по този и други въпроси на здравеопазването.
Нашето мнение е не по-малко важно от това на представителите на институциите. Важно е, не само защото, тези представители идват и си отиват, а ние оставаме, с нашите заболявания. Важно е защото нашите страдания, произтичат не само от болестите, но много често за съжаление и от лошата организация на здравната ни система. Нашето мнение е важно, защото в крайна сметка здравната система се изгражда, заради пациентите, а не заради медиците. Важно е защото ние пациентите не сме само ползватели на медицинска помощ, но и заплащаме за нея.


За първичната извънболнична медицинска помощ е говорено много. Този път ще си спестим критиките към личните лекари. Оставяме дългите, повтарящи едно и също анализи. Ще пристъпим направо към конкретни предложения за промяна. Те са следните:
Ние, пациентите искаме да има повече лични лекари, особено в отдалечените от големите градове селища.
Ние пациентите искаме личните лекари да не са диспечери на направления. Искаме да имат повече права, но и повече отговорности, в диагностиката и лечението, да имат работеща система за продължаващо обучение и повишаване на квалификацията.
Ние пациентите искаме веднъж за винаги да се уреди въпроса с 24 часовото осигуряване на първична и неотложна медицинска помощ и да се сложи край на лутането в търсене на лекар и лечебни заведения през нощите и в почивните дни.
Ние пациентите искаме да можем да сменяме личния си лекар по всяко време, а не веднъж на 6 месеца, както е сега.
Ние пациентите искаме да се сложи край на унизителното и за лекаря и за пациента заплащане на мизерни потребителски такси.
Ние пациентите искаме правна регламентация на телемедицината.
Това, което искаме не е много, не струва много и може да бъде осъществено в кратки срокове. Вие, бидейки ръководители на държавни институции и съсловни организации би трябвало най-добре да знаете как да се осъществи.
В такава реформа можете да разчитате на нас. Можете също да разчитате, че няма да спрем да настояваме, докато не се осъществи, защото нямаме друг избор. Ако за вас е въпрос на престиж или друго, за нас е въпрос на живот!
Приемете нашите най-добри пожелания.


Боряна Ботева – Председател на СРБЗ

ПП Смятаме, че мнението ни по тези въпроси е важно не само за кръга на поканените, но и за всички наши сънародници, за това писмото ни до вас, ще бъде разпространено и до медиите.Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up