ПОЛИТИКА

Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас?

Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас?

Заглавието на тази статия е цитат от разменени мнения и позиции за състоянието на психиатричната помощ у нас. То е само пикантна подправка към една иначе сериозна и необходима дискусия, за дълбочината на проблемите на психиатричната помощ у нас.

Тази дискусия е с дълга история, а повод за изострянето на спора е интервю на д-р Владимир Наков, психиатър и началник отдел "Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) пред Медиапул, в което той отправя остри критики не само към състоянието на психиатричната помощ у нас, но и към психиатричната гилдия. Това доведе до реакция на Българската психиатрична асоциация, която разпространи декларация, в която остро осъжда „клеветническите твърдения и неетичната му публична позиция“.
За да могат читателите ни да се ориентират в спора предлагаме извадки от интервюто ан д-р Наков и цялата Декларация на БПА.
Д-р Наков:
„Най-възрастният практикуващ психиатър у нас е на 89 години и от времето, когато се е родил, почти нищо не се е променило в тази тотално неглижирана от държавата и обществото сфера. "
„Вадя статии от 1905 г. и просто трябва да се смени годината и отново ще звучат актуално",
„Близо 40% от психиатрите в момента са в пенсионна възраст, а през 2026 г. този дял ще достигне 60%.“
„Най-тъжно е, че има огромна съпротива от самата гилдия нещо да се промени“
„Системата до голяма степен е застинала в комунизма като материална база, отношение към пациента, обучение на младите лекари и възпроизвеждането на феодални кланове, продължение от тоталитарния режим.“
„Ако има повече от 15 г. разлика между младите лекари и тези, които ги обучават, младите научават само лошите практики: как да правят образци на експертизи, как да ги защитават в съда, но няма да стигнат до идеята за правата на пациентите, как да се отнасят към тях.“

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКАТА ПСИХИАТРИЧНА АСОЦИАЦИЯ ОТНОСНО НЕЕТИЧНА ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА Д-Р ВЛАДИМИР НАКОВ

Управителният съвет (УС) на Българската психиатрична асоциация (БПА) осъжда клеветническите твърдения и неетичната публична позиция на д-р Владимир Наков, изразени от него в интервю прeд агенция Mediapool от 16.05.2023 г., озаглавено „От какво боледува българската психиатрия?“1. В него, наред с някои верни констатации като нарастващия дефицит на специалисти например, се излагат и откровени неистини – от твърденията, че „идеята за правата на пациентите“ не се преподава в университетите и че техниките за деескалация на агресия са непознати на българския психиатър, до одиозните „пациентите често ядат прави като коне в коридора“ и „Ако има повече от 15 г. разлика между младите лекари и тези, които ги обучават, младите научават само лошите практики…”.
Грубите неистини и клеветническият тон на д-р Наков са драстично нарушение на етичните норми на професията за публично поведение като Етичния кодекс на Световната психиатрична асоциация2 и Становището на БПА относно медийните изяви на нейните членове3, които не допускат публично уронване на престижа на професията и на гилдията, сензационалистки изявления и такива, които подкопават доверието на потребителите на психично здравни услуги и техните близки, както и на обществото като цяло, в психиатричното обслужване. На основание на това нарушение УС на БПА е сезирал Комитета по професионална етика на Асоциацията.
Ситуацията е още по-сериозна, когато клеветите са артикулирани от лекар, който завежда отдел „Психично здраве“ в държавна институция – Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Резонно изводим е въпросът стоят ли ръководствата на НЦОЗА и на Министерството на здравеопазването (МЗ) зад позициите на своя служител и споделят ли изцяло неговите възгледи за психиатричното обслужване в България?
Публичното говорене за проблемите на психично здравната помощ у нас, особено интензивно през последните години, осветлява по полезен начин хроничните недъзи в нея (за някои от които са отговорни тъкмо тези институции, чийто представител „диагностицира“ българската психиатрия). Конструктивният диалог може да постави основа за преодоляване на тези недъзи с отчитането на разнообразието от гледни точки и интереси в тази сложна сфера.
Публичното оплюване обаче, кабинетната квази-експертност, популизмът, доносът, облечен в политкоректна фразеология, грубото погазване на елементарни етични норми на професията и откровените лъжи и клевети не помагат в този процес и допринасят за допълнително ерозиране на доверието на пациентите и близките им в психиатрите и психиатричното обслужване.

УС на БПА
Проф. Христо Кожухаров, председател
Проф. Георги Ончев, заместник председател
Доц. Деян Хрусафов, секретар
Д-р Сюзан Садъкова, ковчежник
Д-р Веселин Палазов, член на УС


 

Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.

Подобни статии