ПОЛИТИКА

Почина Александър Дърводелски

Почина Александър Дърводелски

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че в вчера, обграден от семейство и приятели, и без болка или дискомфорт, почина господин Александър Дърводелски. Неговият живот (01.03.1927 - 30.10.2022) беше красив, дълъг и успешен, и отдаден на България, в рамките на всичките негови възможности, по начин, който беше по възрожденски рядък и благороден.

Александър Дърводелски е ръководител на Български национален фронт (БНФ), дългогодишен редактор на сп. „Борба“, един от водачите на антикомунистическата дейност на българските емигранти в Северна Америка. Строителен инженер по професия, политически деятел по съдба. Проявен антикомунист и организатор на протестни демонстрации против комунизма в Северна Америка.
Роден е на 1 март 1927 г. в с. Мърчево, Фердинандско (днес Монтанско). През 1939 г. семейството се премества в София, където завършва прогимназия и Втора мъжка гимназия. Като ученик от VІІІ В клас през 1945 г. участва в организирането на антикомунистическо звено. Като член на Българския младежки съюз „Отец Паисий“ е и последният челник (младежки ръководител) на организацията във Втора мъжка гимназия.
огато репресиите на комунистите се засилват, четирима приятели на Сашо правят опит да напуснат страната, но на границата са заловени и застреляни на място „за назидание на врага“. Заедно с брат му Стефан успяват да се спасят и се установяват в Чехословакия през 1947 г., където Александър започва да следва строително инженерство.
През месец февруари 1948 г. комунистите в Чехословакия извършват преврат, завземат цялата власт и започва откритата диктатура на Клемент Готвалд. През декември 1948 г. чехите арестуват стотици български студенти, натоварват ги на влакове и ги отправят за България. Претърсват и квартирата, където доскоро са живели двамата братя, които успяват да се прехвърлят в Австрия, в гр. Грац, където Александър продължава следването си и през 1954 г. завършва строително инженерство.
В Австрия Сашо се оженва за Жени Радева, която споделя с него трудните периоди на емигрантския живот и по-късно на утвърждаването му като отличен професионалист в Америка.
През 1957 г., когато семейството се установява в гр. Чикаго. Инж. Дърводелски започва най-напред работа в една строителна фирма, а след това и самостоятелна дейност като проектант. В работата си е перфектен, като непрекъснато търси нови строително-технологични решения и методи. Така в САЩ под неговото ръководство израстват редица импозантни сгради, впечатляващи със съвършената си линия, силует и стабилност. Някои от тези постройки се нареждат сред 200-те най-високи сгради в света до края на 60-те години. Между тях и до днес запазващи своя висок престиж са Индиана стейт офис билдинг, централата на застрахователната компания Си Ен Ей, а също и много учебни сгради, офиси и др.
Александър Дърводелски е дългогодишен участник в антикомунистическата организация Български национален фронт (БНФ). Съидейник на основателите на БНФ д-р Иван Дочев и д-р Георги Паприков. Редактор за дълги години на списанието на БНФ – „Борба“. Става председател на БНФ след смъртта на д-р Паприков през 1984 г.
Александър Дърводелски и неговата съпруг Жени основават Фондацията „Жени и Александър Дърводелски“. Фондацията служи на българската кауза и подпомага финансово родолюбиви инициативи.
Центърът за защита правата в здравеопазването има пълните и единствени права за реализиране на дейността и разпределение на ресурса на американската благотворителната фондация “Жени и Александър Дърводелски” в България.
Първата инициатива в тази връзка бе дарение от над 250 исторически книги, които бяха предоставени чрез „Фондация Македония“ на наши сънародници в Република Северна Македония.
Фондация „Жени и Александър Дърводелски“ предоставя също стипендии на студенти по медицина от Северна Македония, които учат в България.
От името на нашата организация – Център за защита правата в здравеопазването изказваме искрени съболезнования на близките и роднините на Александър Дърводелски. Вчера България загуби един свой достоен син, пример за почтеност и истински патриотизъм.
Поклон пред паметта му!


 {module title="Абонамент"}