ПОЛИТИКА

Студентка по медицина от Македония получи стипендия

Студентка по медицина от Македония получи стипендия

На церемония в Медицински университет София, Председателят на ЦЗПЗ д-р Николай Болтаджиев подписа договор, с който Центъра за защита правата в здравеопазването дарява годишна стипендия в размер на 5000 лева на Тамара Арсова, родом от град Щип, Македония. Тамара е студент по медицина, втори курс в Медицински университет София с успех от следването до момента 5.75. Участие в церемонията взе и заместник ректора на медицинския университет проф. д-р Каролина Любомирова.

Дарението на стипендията стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на базираната в САЩ благотворителна фондация „Жени и Александър Дърводелски“.
По-рано тази година със средства на същата фондация бяха закупени и дарени над 2000 български книги на наши сънародници в Македония.
Фондацията „Жени и Александър Дърводелски“ е основана от Александър Дърводелски и неговата съпруг Жени.
Александър Дърводелски е ръководител на Български национален фронт (БНФ), дългогодишен редактор на сп. „Борба“, един от водачите на антикомунистическата дейност на българските емигранти в Северна Америка. Строителен инженер по професия, политически деятел по съдба. Проявен антикомунист и организатор на протестни демонстрации против комунизма в Северна Америка.
Роден е на 1 март 1927 г. в с. Мърчево, Фердинандско (днес Монтанско). През 1939 г. семейството се премества в София, където завършва прогимназия и Втора мъжка гимназия. Като ученик от VІІІ В клас през 1945 г. участва в организирането на антикомунистическо звено. Като член на Българския младежки съюз „Отец Паисий“ е и последният челник (младежки ръководител) на организацията във Втора мъжка гимназия.


{module title="Подобни статии"}


aleksandur durvodelskiКогато репресиите на комунистите се засилват, четирима приятели на Сашо правят опит да напуснат страната, но на границата са заловени и застреляни на място „за назидание на врага“. Заедно с брат му Стефан успяват да се спасят и се установяват в Чехословакия през 1947 г., където Александър започва да следва строително инженерство.
През месец февруари 1948 г. комунистите в Чехословакия извършват преврат, завземат цялата власт и започва откритата диктатура на Клемент Готвалд. През декември 1948 г. чехите арестуват стотици български студенти, натоварват ги на влакове и ги отправят за България. Претърсват и квартирата, където доскоро са живели двамата братя, които успяват да се прехвърлят в Австрия, в гр. Грац, където Александър продължава следването си и през 1954 г. завършва строително инженерство.
В Австрия Сашо се оженва за Жени Радева, която споделя с него трудните периоди на емигрантския живот и по-късно на утвърждаването му като отличен професионалист в Америка.
През 1957 г., когато семейството се установява в гр. Чикаго. Инж. Дърводелски започва най-напред работа в една строителна фирма, а след това и самостоятелна дейност като проектант. В работата си е перфектен, като непрекъснато търси нови строително-технологични решения и методи. Така в САЩ под неговото ръководство израстват редица импозантни сгради, впечатляващи със съвършената си линия, силует и стабилност. Някои от тези постройки се нареждат сред 200-те най-високи сгради в света до края на 60-те години. Между тях и до днес запазващи своя висок престиж са Индиана стейт офис билдинг, централата на застрахователната компания Си Ен Ей, а също и много учебни сгради, офиси и др.
Александър Дърводелски е дългогодишен участник в антикомунистическата организация Български национален фронт (БНФ). Съидейник на основателите на БНФ д-р Иван Дочев и д-р Георги Паприков. Редактор за дълги години на списанието на БНФ – „Борба“. Става председател на БНФ след смъртта на д-р Паприков през 1984 г. до днес.


{module title="Subscribe"}


 {module title="Анкета"}

Подобни статии