Неделя, Май 19, 2019

554952Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че над 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне, като според някои прогнози през 2020 г. дори ще надхвърли 11 млн. души в световен мащаб. Това сподели в интервю за БТА офталмологът доц. Андрей Андреев по повод протичащите през март световни дни за борба с глаукомата.

Доц. Андреев е управител на известна столична очна клиника и един от търсените специалисти офталмолози у нас.

Наричат болестта тихия крадец на зрение, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. По последни данни, актуализирани към края на 2018-та година, приблизително 3,5 процента от българското население или близо четвърт милион българи имат глаукома. Според доц. Андреев профилактичните прегледи на зрението са от голямо значение за ранната диагноза и успешното лечение на заболяването.

Специалистът сподели също, че не съществува обреченост в битката с глаукомата, като за тази коварна болест съществува голям набор от средства за лечение. Въпреки това обаче лечението е продължителен процес и зависи както от поведението на болния, така и от възможностите на съответната очна клиника.

Източник: novini.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up