Неделя, Декември 15, 2019

lung cancer okСмъртността от рак в страните от ЕС намалява, съобщиха група изследователи, цитирани от AFP. В обширен доклад, публикуван в списанието „Annals of Oncology” се посочват данни, доказващи, че рискът за смърт от рак при мъжете е намалял с около 6% - от 139 смъртни случая на 100 000 души през 2014 г. до 131 на 100 000 за тази година. Същата тенденция се наблюдава и при жените – при тях спадът е с 3,6% - от 86 смъртни случая на 100 000 до 83 на 100 000 за същия период.

 

Проучването сочи, че ракът на белия дроб изпреварва като причина за смърт рака на гърдата при жените, а като цяло тази локализация остава най-смъртоносната за населението на Европа и при двата пола. Тази година се очакват общо 279 000 смъртни случая от рак на белия дроб в ЕС.

В проучването се цитират оптимистични резултати по отношение намалението на смъртността от рак на гърдата в най-развитите икономики на ЕС – във Великобритания спадът е най-съществен - 13%, следват Франция с 10%, Германия с 9%, Италия със 7% и Испания с 5%. Обратната тенденция се наблюдава в Полша, където е регистрирано увеличение на смъртните случаи от рак на гърдата с 2%.

Независимо от отчитаните благоприятни тенденции учените предупреждават, че заболеваемостта и смъртността на Стария континент ще нарастват, защото европейското население застарява. По тази причина те апелират за по-активни мерки, насочени към превенция на появата на раково заболяване главно чрез ограничаване на тютюнопушенето и намаляване броя на хората с наднормено тегло.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up