Вторник, Септември 17, 2019

st.konstantinovБългария има потенциал да развива протонна лъчетерапия и той трябва да бъде пълноценно използван, като усилията се насочат към изграждането на Център за протонно лъчелечение. Този извод прозвуча по време на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването, на което група водещи лъчетерапевти заедно с директора на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов представиха възможностите на болницата да стане база на такъв център с идеята той да бъде първият на Балканите.

 

Доц. Иглика Михайлова, началник на отделението по външно облъчване в столичната Онкологична болница разясни предимствата на протонната терапия, която се понася по-леко от пациентите в сравнение с фотонната терапия и щади вътрешните органи, защото до тях не достига вредното разсеяно лъчение. В момента български пациенти, нуждаещи се от такава терапия са били изпращани в протонния център в Прага, където цените са относително приемливи, друга възможност в Европа е центърът в Париж, където обаче лечението е значително по-скъпо. В съседна Турция методът не се пралига, стана ясно от презентацията на доц. Михайлова.   

Ако проектът стане факт и за него се намери финансиране от еврофондовете или от държавния бюджет, изграждането може да започне от началото на 2020 година, а първите пациенти да бъдат приети през 2022 г. По първоначални данни годишно ще могат да се лекуват 600 души.

В момента предстои разработката на икономически анализи, като засега в МЗ има представени две инвестиционни намерения, обясни зам.министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По неговите думи има заявен интерес от страна на български инвеститор, който е изискал икономически анализ, има предложения и от Академията на науките в Русия, а през следващата седмица предстои среща в МЗ с екип специалисти и инвеститори от Белгия.

По първоначални оценки проектът ще струва около 40 млн.лева, една трета от които за капитално строителство. За да се издържа центърът през него на година ще трябва да преминават около 3000 пациенти при цена на една процедура от около 12 хил.евро.

"Това е една скъпа мечта, но тя е много над идеята на една болница и дори на една държава", каза д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО. Той заяви съгласие и готовност за изготвяне на икономически анализ. "Това е първа стъпка към една хубава и благородна кауза", подчерта д-р Константинов. Народните представители от комисията подкрепиха предложението и обещаха съдействие за реализирането на проекта.

Невена Попова

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up