Четвъртък, Май 23, 2019
Колосален медицински пробив - първото в света 3D принтирано васкуларизирано сърце

190415102242 1 540x360Принтираното сърце напълно съответства на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомичните свойства на пациента. Самото принтиране продължава 3 часа.

"Това е първият път, когато някой успешно е проектирал и отпечатал цяло сърце, с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", казва проф. Тал Двир от Училището по молекулярна клетъчна биология и биотехнология към ТАУ Център за нанонауки и нанотехнологии и Център за регенеративна биотехнология "Сагол", който ръководи изследването.  "На този етап, нашето триизмерно сърце е малко, с размерите на сърцето на заек, но по-големите човешки сърца ще изискват същата технология. Учените са успявали да отпечатат 3D структурата на сърце в миналото, но не и с клетки или с кръвоносни съдове. Нашите резултати показват потенциала на подхода ни за инжениране на персонализирана смяна на тъкани и органи за в бъдещето."

„Това сърце е направено от човешки клетки и специфични биологични материали от пациента. В нашия процес на принтиране, тези материали служат като биологично „мастило“, субстанций направени от захари и протеини, които могат да бъдат използвани за 3D принтиране на сложни тъканни модели“, споделя още проф. Двир.

За изследването е взета биопсия на мастна тъкан от пациенти.  Клетъчните и а-клетъчните материали на тъканта след това се разделят. Клетките са препрограмирани да се развият в плурипотентни стволови клетки, извънклетъчната матрица (ЕСМ), триизмерна мрежа от извънклетъчни макромолекули като колаген и гликопротеини, са преработени в персонализиран хидрогел, който служи като печатащо "мастило".


След като са смесени с хидрогела, клетките са ефикасно диференцирани до сърдечни или ендотелни клетки, за да създадат специфични за пациента, имунно-съвместими сърдечни части с кръвоносни съдове и впоследствие, цялото сърце.

Според проф. Двир, използването на  биологични материали от пациента е от решаващо значение за успешното инженерство на тъканите и органите.

"Биосъвместимостта на инженирните материали е от решаващо значение за премахване на риска от отхвърляне на импланта, което застрашава успеха на такива лечения", казва проф. Двир. "В идеалния случай, биоматериалът трябва да притежава същите биохимични, механични и топографски свойства на собствените тъкани на пациента. Тук можем да докладваме прост подход към 3D-отпечатани, плътни, васкуларизирани и перфузирани сърдечни тъкани, които напълно съответстват на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомични свойства на пациента. "

Сега изследователите планират да култивират отпечатаните сърца в лабораторията и "да ги научат на поведение". След това планират да трансплантират 3D модел на сърце в животински опитни модели.

"Клетките трябва да формират способност за изпомпване. В момента могат да се свиват, но ние искаме от тях и да работят заедно и в синхрон. Надеждата ни е, че ще успеем и ще докажем ефикасността и полезността на нашия метод.

Може би след десет години ще има органни принтери в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно."

Източник:
 ScienceDaily

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up