Понеделник, Юни 17, 2019

Екип от гръцки и испански доктори съобщиха за раждането на бебе, чието ДНК е формирано от трима човека, след противоречива фертилна процедура, която провокира интензивни етически дебати.

Учените използвали яйцеклетка от нефертилна майка, спермата на бащата и още една яйцеклетка от друга жена, за да се зачене момченцето, пренасяйки генетичния материал с хромозоми от майката до яйцеклетката на донора, чиито собствен генетичен материал е бил отстранен, в процес, който създателите му наричат медицинска революция.

Подобна техника на размен на ДНК е използвана в Мексико през 2016, за да се предотврати предаването на наследствена болест от майката към детето.

Но случаят в Гърция е първата в света инвитро фертилизация,
която използва ДНК от трима човека, за да позволи на жена, иначе неспособна, да зачене. Бебето се ражда и тежи 2.96 кг. от жена на 32 години, която преди това е имала няколко неуспешни инвитро опита.  

“Днес, за първи път в света, абсолютното право на жената да бъде майка със собственият си генетичен материал стана реалност.“, каза президентът на Института Живот, д-р Панагиотис Псатас

„Като гръцки учени сме много горди да съобщим тази интернационална иновация в репродуктирането. Намираме се в позиция, която ни позволява да превърнем в реалност зачеването със собствен генетичен материал на много жени с неуспешни инвитро опити, както и жени с редки генетични заболявания, да родят здрави деца.“

Източник:
MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up