Четвъртък, Септември 19, 2019

Невролози от Йейлското училище по медицина са възстановили някои клетъчни дейности и структури в мозъците на свине 4 часа след прекратяването на сърдечната им дейност. Макар това да противоречи на убедеността в необратимото спиране на функциите на мозъка след смъртта. Изследователите признават, че не са възстановили никаква електрическа мозъчна активност, нито са открили доказателства за съзнание. Въпреки това те смятат, че че проправят път към нови възможности за изучаване на човешкия мозък.


Учените са използвали разтвор, който не коагулира и носи кислород на базата на хемоглобин плюс неназовани фармакологични агенти. Чрез него и мрежа от помпи и филтри невролозите успяват да възстановят циркулация в главните артерии и малки кръвоносни съдове, реакция към лекарствата на клетъчно ниво и дори спонтанна синаптична активност в невроните.


Екипът на д-р Ненад Сестан - професор по неврология, сравнителна медицина, генетика и психиатрия, споделя своя експеримент в сп. "Нейчър". Сензационният резултат от научния проект веднага поражда коментари и дискусии, включително разсъждения за етичността на изследването. Въпреки резервите то е наречено най-забележителната публикация на списанието за седмицата. Най-фундаментално по оценката на водещи невролози е, че поставя под въпрос непоклатимата убеденост какво прави един човек или животно живо.


Мозъците на хората и другите бозайници са фатално уязвими за прекъсването на кръвообращението и свързаното с това снабдяване с кислород. Затова в естествени условия спирането на сърцето води до бърза смърт. Йелският екип обаче вижда потенциал за обратен ход в мозъци на свине, които не са получавали кислород, глюкоза или други хранителни вещества в продължение на четири часа. Като такъв експериментът отваря възможности за нови подходи, които преди това са били немислими.
Откритието ни показва, че при подходящи условия има недооценен капацитет за възстановяване на микроциркулацията и молекулярната и клетъчната активност в продължителен времеви интервал след смъртта, смятат учените.


Очевидно е, че са необходими повече данни, включително потвърждаване на откритията им, пише медията. Подчертава се още, че ангажирането на не-учени в очертаването на етичните граници на такива изследвания може да спомогне за неговото обществено приемане в бъдеще.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up