Понеделник, Август 19, 2019

Изследователи от Медицински център Джон Хопкинс, докладват, че са развили технология подобна на "Google Maps", която позволява прецизното визуализиране на структурата и функционалните промени при кръвоносните съдове, водещи до разрастването на туморите.

Bunch imagecombine cropСъчетавайки 3Д образи с висока резолюция и софистицирани математически формули, учените успяват да построят модел, който възпроизвежда образи на кръвоносната система на тумори при животински модели. Образите са достатъчно детайлни, за да разкрият сложната кръвоносна система, както и оксигенацията и структурните промени.

Доктор Арвин Патак, водещият проучването, казва, че е необходимо по-добро разбиране на микросредата на туморите, за да могат биоинжинерите и онколозите да разглеждат отблизо специфичните промени в болестта при индивидуалните пациенти, с цел специализирано лечение.

За целта екипът имплантира човешки клетки от рак на гърдата в миши модели.
Образите се произвеждат благодарение на микроскопичен 3Д магнитен резонанс и микро-ЦТ изобразяване.
Получените изображения се комбинират с математически формули, които представят аспекти в поведението на туморите- кръвоснабдяване, кръвно налягане и размер на съдовете.

Крайният продукт е цветен модел на кръвоносния трафик при индивидуалните тумори, който сравнява огромна база с информация за кръвоснабдяването и интраваскуларна оксигенация при туморите, движенията на туморите, средната скорост и време.

1 googlemapsfo

Доктор Патак казва, че екипът планира да направи тези образи напълно достъпни за научното общество. Моделът е интерактивен, което позволява да се разшири образът, с цел информиране за широчината на кръвоносните съдове и така да се наблюдават ефектите от кръвоснабдяване и доставяне на медикаменти или други форми на лечение на туморите.

"Тази възможност ни позволява да се адаптираме по-добре към неинвазивни методи за предвиждане на поведенческата структура, развивайки нови потенциални терапии" казва още доктор Патак.

Източник: МеdicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up