Понеделник, Декември 16, 2019

Изследователи от Медицински център Джон Хопкинс, докладват, че са развили технология подобна на "Google Maps", която позволява прецизното визуализиране на структурата и функционалните промени при кръвоносните съдове, водещи до разрастването на туморите.

Bunch imagecombine cropСъчетавайки 3Д образи с висока резолюция и софистицирани математически формули, учените успяват да построят модел, който възпроизвежда образи на кръвоносната система на тумори при животински модели. Образите са достатъчно детайлни, за да разкрият сложната кръвоносна система, както и оксигенацията и структурните промени.

Доктор Арвин Патак, водещият проучването, казва, че е необходимо по-добро разбиране на микросредата на туморите, за да могат биоинжинерите и онколозите да разглеждат отблизо специфичните промени в болестта при индивидуалните пациенти, с цел специализирано лечение.

За целта екипът имплантира човешки клетки от рак на гърдата в миши модели.
Образите се произвеждат благодарение на микроскопичен 3Д магнитен резонанс и микро-ЦТ изобразяване.
Получените изображения се комбинират с математически формули, които представят аспекти в поведението на туморите- кръвоснабдяване, кръвно налягане и размер на съдовете.

Крайният продукт е цветен модел на кръвоносния трафик при индивидуалните тумори, който сравнява огромна база с информация за кръвоснабдяването и интраваскуларна оксигенация при туморите, движенията на туморите, средната скорост и време.

1 googlemapsfo

Доктор Патак казва, че екипът планира да направи тези образи напълно достъпни за научното общество. Моделът е интерактивен, което позволява да се разшири образът, с цел информиране за широчината на кръвоносните съдове и така да се наблюдават ефектите от кръвоснабдяване и доставяне на медикаменти или други форми на лечение на туморите.

"Тази възможност ни позволява да се адаптираме по-добре към неинвазивни методи за предвиждане на поведенческата структура, развивайки нови потенциални терапии" казва още доктор Патак.

Източник: МеdicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up