Четвъртък, Септември 19, 2019

Изследователи от лондонския колеж Кингс разработват стратегия за лечение, която може да предизвика регенерация на сърдечните клетки след инфаркт.

Миокардиална инфракция или инфаркт се получава вследствие на внезапно блокиране на една от сърдечните коронални артерии. Ако пациентът оцелее сърдечния удар, в инфарктната зона се формира белег от мъртва тъкан, която перманентно нарушава сърдечната структура и може да доведе до инфаркт в бъдещето. 

Инфарктът е главна причина за сърдечна недостатъчност, състояние от което в момента страдат над 38 милиона хора по света. Сърдечната недостатъчност е отговорна за 29,34% смъртни случаи в световен мащаб.  50% от засегнатите загиват в срок до 5 години ; а смъртността след 10 години важи за 9 от 10 пациента.

За разлика от риби и саламандри, които могат да регенерират сърцата си.
Зебровата риба възстановява сърцето си в рамките на 60-130 дена след повредата.

Научноизследователският екип вкарва малка частица генетичен материал, наречен microRNK-199, в сърце на прасе с инфаркт, което след месец резултира в почти напълно възстановяване на сърдечните функции.

m ehx152f2"Това е много вълнуващ момент за нашето поле на работа. След толкова неуспешни опити за регенерация на сърцето със стволови клетки, най-накрая наблюдаваме реално сърдечно възстановяване при едро животно" , казва главният автор на доклада, професор Мауро Джака.

Проучването демонстрира също как локалното и селективно инхибиране на miR-92a води до засилена ангиогенеза и ефективно предотвратява негативното сърдечно ремоделиране.
Това е първата демонстрация по рода си. Сърдечната регенерация има нужда от още време, преди да стигне до клинични опити, обяснява професор Джакаm ehx152f3
Целите на генната терапия са 
 
активиране на пролиферацията на възрастни кардиомиоцити,
 
намаляване на вродената и адаптивна имунна реакция,
 
индукция на ангиогенеза
 
предотвратяване на апоптоза и некроза на сърдечните клеткиИзточник: MedicalXpress ; Oxford University Press ; astrazeneca ; US National Library of Medicine

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up