Понеделник, Октомври 21, 2019

Антибиотиците бяха чудодейни лекарства през по-голямата част от 20-ти век, но вече не са сребърния куршум, който може да лекува всяка инфекция.
Прекомерната употреба на антибиотици допринесе за разпространението на резистентни организми, които могат да представляват опасност за живота, особено при хора с вече отслабена имунна система.

Пациент в Обединеното кралство е бил на прага на смъртта след усложнения в следствие на трансплантация на белия дроб, но генетично модифицирани вируси й спасяват живота.

Лекарите казват, че това е важен момент за използването на така наречените бактериофаги в медицината.

 

Проблемите за 17-годишната Изабел Карнел-Холауей започнали още в детска възраст, когато лекарите я диагностицират с кистозна фиброза- генетично заболяване, което намалява продължителността на живота наполовина. Единственото дългосрочно лечение на КФ до този момент е белодробната трансплантация. Холауей успява да получи трансплантация на 15-годишна възраст, но развива хронична инфекция, докато се възстановява и е на имуносупресиращи лекарства.
Организмът, щам на Mycobacterium abscessus, се оказа устойчив на всички антибиотични лечения.

След като изчерпват всички конвенционални методи на лечение, докторите се обръщат към бактериофагите за решение.

Тези микроскопични вируси не заразяват човешките клетки, но са потенциално смъртоносни за бактериите.

Лекарите са използвали бактериофагите и преди, за да третират инфекции, но е сложен процес и отнема много време, за  да се намерят фаги, които да преборят успешно инфекцията.

В този случай докторите имат достъп до билбиотека от около 15, 000 видове фаги за целите на проучването.

Екипът идентифицира фаг, наречен „Мъди“, като най-добрия кандидат.
Открит е през 2010 г., докато се разпалва върху бактерии в гниещ патладжан.
Лекарите откриват други два фага, които биха могли да помогнат и  променят геномите им, за да ги моделират като по-сходни до Мъди - вирулентни и смъртоносни за Mycobacterium abscessus.

Лекарите администрират смесицата от трите бактериофаги в Холауей два пъти дневно. През следващите няколко месеца инфекцията се смалявала, докато накрая не изчезнала.
Удивително, не са докладвани никакви странични ефекти от внасянето на милиарди фагови частици всеки ден в тялото на Холауей.

Лекарите обръщат внимание, че пациентът не е излекуван. Опасната бактерия все още е в нея и може да възвърне  активността си ако лечението се прекрати по-рано от необходимото.

Засега Холауей продължава с ежедневните инжекции с фагови коктейли,
но си възвръща нормалнота качество на живот, без инвалидизиращите ефекти на кистозната фиброза.

Източник: ExtremeTech

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up