Петък, Ноември 15, 2019

Broccoli
Отдавна свързани с намаляването на риска от рак, броколите и други кръстоцветни зеленчуци - семейството, което включва карфиол, зеле, брюкселско зеле - съдържат молекула, инактивираща ген, който играе роля в многообразието от често срещани ракови заболявания при хора.


Изследователи, ръководени от д-р Пиер Паоло Падонли, директор на Центъра за онкологични изследвания и Института за изследване на рак в Израел, демонстрират, че целейки се в гена, известен като WWP1, със съставката намерена в броколи, се подтиска растежа на тумора при лабораторни животни.

"Намерихме нов важен играч, който е от решаващо значение за развитието на рака, ензим, който може да бъде инхибиран с естествено съединение, намерено в броколи и други кръстоцветни зеленчуци", казва Пандоли. "Този път се появява не само като регулатор за контрол на туморния растеж, но и като ахилесова пета, към която можем да се насочим с терапевтични възможности."

Добре известен и мощен туморен супресивен ген, PTEN е един от най-често мутираните, изтрити, низходящо регулирани или заглушаващи туморни супресорни гени в човешки рак.

Някои наследствени PTEN мутации могат да предизвикат синдроми, характеризиращи се с чувствителност към рак и дефекти на развитието.
Но тъй като пълната загуба на гена предизвиква необратим и мощен механизъм, който предотвратява пролиферацията на раковите клетки и рядко засяга двете копия на гена (хората имат две копия на всеки ген; по един от всеки родител).

Вместо това, туморните клетки проявяват по-ниски нива на PTEN, повдигайки въпроса дали възстановяването на активността на PTEN до нормални нива в раковата среда може да отприщи генната туморна супресивна активност.

За да разберат, учените  идентифицират молекулите и съединенията регулиращи функцията и активирането на PTEN.
Провеждат серия от експерименти с мишки и човешки клетки, предразположени към рак
и откриват, че ген, наречен WWP1 - който също е известен с ролята си в развитието на рак - произвежда ензим, който потиска тумор-супресивната активност на PTEN.

Как да деактивирате този PTEN?
pten

Анализирайки физическата форма на ензима, химиците от изследователския екип признаха, че една малка молекула - официално наречена индол-3-карбинол (I3C), съставка в броколи и нейните роднини - може да бъде ключът към потушаване на причиняващите рак ефекти на WWP1.

Когато екипът тества тази идея чрез администриране на I3C при лабораторни животни с рак,
става ясно, че естествената съставка в броколи инактивира WWP1, освобождавайки спирачките върху туморната супресивна сила на PTEN.

Но все още не се отправяйте към пазара; Първият автор Yu-Ru Lee, доктор и член на лабораторията на Пандолфи, отбелязва, че ще трябва да изяждате почти 6 килограма брюкселско зеле дневно - сурови 6 кг - за да извлечете анти-канцерогенната полза.
Ето защо екипът на Пандолфи търси други начини да използва тези нови знания. 
Те  планират по-нататъшно проучване на функцията на WWP1 с крайната цел за разработване на по-мощни инхибитори на WWP1.

"Генетична или фармакологична инактивация на WWP1 с CRISPR технология или I3C може да възстанови функцията на PTEN и допълнително да разгърне неговата туморна супресивна активност", казва Пандолфи.
"Тези открития проправят пътя към дълго търсения реактивиращ туморен супресорен подход към лечението на рака."


Източник: ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up