Понеделник, Октомври 21, 2019

Първата демонстрация на телемедицина у нас бе направена от болницата в Кърджали с директна онлайн връзка със спешния кабинет на „Пирогов“. „В България конферентни връзки, обучение и предаване на някакви данни се правят от повече от 7-8 години“, подчерта проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на болница "Пирогов". „Но реално, по този начин, по който ние смятаме, че трябва да правим нашата телемедицина при спешни състояния, това все пак е новост за България“, отбеляза той.

Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалисти от "Пирогов".

Ние сме отворени – всички болници в страната, които искат да бъдат включени в такава мрежа в следващите 4-5 месеца, ще бъдат присъединени. Нашите специалисти ще консултират безплатно, ние не искаме да вземем пациентите на други лечебни заведения. Правим опит да има по-лесен достъп на хората до качествено здравеопазване“, уточни проф. Балтов.

Около 30-40 хил. лв. ще струва на всяка болница, която реши да се включи в мрежата, защото се изграждат връзки, поставят се камери, купува се самото устройство.

„Телемедицината би могла да навлезе след това в линейките, в спешните отделения в малките населени места. Това не изключва електронното здравеопазване, телемедицината го допълва.

365 болници на 7 млн. население са много. За мен това не е реалната нужда от болници. Наистина, трябва да има много добри лечебни заведения със сериозни специалисти, но в никакъв случай това разцепване на по-малки болнички, повечето от които даже не са и печеливши. Аз го виждам процесът като вливане в по-големи структури, които да бъдат конкурентноспособни и да запълват нуждите на по-малките. Ето например, „Пирогов“ няма болница за долекуване, това е огромен проблем за всички, които са изписани от нашите клиники. Реално на седмица изписваме около 800 такива пациенти, които могат да бъдат приети в три болници за долекуване, но ние не разполагаме с такива“, каза директорът на "Пирогов".

Системата цели да улесни както пациентите, така и лекарите по райони. Уникалното за нея е, че осъществява пренос на образна диагностика - компютърно-томографски изследвания, ЯМР, лабораторни показатели, обясни д-р Асен Меджидиев, началник отделение "Уши, нос, гърло" в лечебното заведение. Това се осъществява при директния контакт специалист от областната болница, който се консултира с наш дежурен специалист в "Пирогов". Ценното на системата е, че в областните градове и по малките населени места не е нужно да се поддържа ниво на толкова тесни специалисти. "По този начин се използва възможността на дежурните специалисти в "Пирогов" да помогнат на колегите по райони", каза още той.

Телемедицината е известна отдавна. Смята се, че е започнато да се прилага още през 1970 г., а по-сериозните опити да се използва е от 1974 г. в Америка, обясни проф. Балтов.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up