Понеделник, Октомври 21, 2019

Проучването предоставя първите доказателства,че говор-към-допир сензитивно устройство може да подобри слуха, съобщават учените. 

 

Простото и евтино неинвазивно устройство за сензорно заместване на говор-към-допир има потенциал да подобри слуха при пациенти с кохлеарни импланти с увреден слух, както и хора с нормален слух за по-добро разпознаване на реч в различни ситуации , като например изучаване на втори език. Устройството може да осигури незабавно мултисензорно подобрение без никакво обучение.

 active listening

Въпреки последните подобрения в слуховите апарати и кохлеарните импланти, най-разпространеният хирургичен имплант за възстановяване на прослушването, хората с увреден слух все още се сблъскват със значителни практически и социални предизвикателства с или без помощни средства, ”обясни изследователят Амир Амеди,

"По-специално, всички те се борят с разбирането на реч в предизвикателни условия, шумни акустични среди."

Очаква се броят на сензорно лишените пациенти и пациентите, лишени от слухови способности, да се повиши, така че е от решаващо значение да се разработят ефективни техники за слухово възстановяване. „Ние живеем в свят, който става все по-мултисензорен и трябва да разберем механизмите, които са в основата на мултисензорното възприятие и интеграция.

В тази настоящото проучване, учените хипотезират, че биха могли да подобрят разбирането на речта при трудни условия, като използват способността на мозъка да интегрира информацията, идваща едновременно от различни сетива.

Те проектират минималистичен слухов-до-тактилен сензорно устройство(SSD), което трансформира нискочестотните речеви сигнали в тактилни вибрации, доставени на върховете на два пръста.

За целта група хора, които не говорят английски език, да повторят поредица от изречения, които са били смесени с друга реч, за да се влоши качеството на разбиране.
Когато участниците разчитат само на слуха си, тяхното разбиране за такива изречения е лошо. Най-важното обаче е, че разбирането значително се подобрява, когато свързват влошения речев сигнал с допълнителните вибрации, предоставени на пръстите на участниците.

Вибрацията предава специфичен набор от честоти, известни като основни честоти, които характеризират речевите сигнали.

Отчетеното подобрение на нивото на групата е 6 dB – огромна ралзика разлика, като се има предвид, че увеличение от 10 dB представлява удвояване на възприеманата сила на звука. Тези резултати са особено важни, когато се сравняват с по-ранните изследвания на SSD, показващи ефекти в поведението само след изискване на когнитивно обучение.

"Резултатите ни имат важни последици за по-нататъшни изследвания, както и за възможни клинични и практически решения", отбеляза съавторът на доклада д-р инж. Томаш Волак,. "Способността да чуваме чрез пръстите си може значително да помогне на слуха. Нашият подход предполага, че мултисензорните стимуланти, осигуряващи един и същи вид информация (в случая говорим език, изразен чрез допир, в допълнение към слухът), се обработват в същия мозъчен регион ( в този случай региони за говорим език), като в крайна сметка проучването подксазва, че мултисензорните стимули (звуци и допир) трябва да подобрят възприятието.

"Най-убедителният аспект на нашето изследване е фактът, че за да се използва подобно устройство за сензорно заместване на реч-към-допир не е нужно обучение. Ние вярваме, че това може да послужи и като помощно средство за възрастното население, за което е предизвикателство да проследи обширни режими на обучение. Това може да е първото проучване, показващо такова непосредствено подобрение на сензорното заместващо устройство и предполага, че мозъкът е много по- мултисензорен от обичайната мъдрост. " 

"Това изследване е важна стъпка напред за въвеждане на мултисензорна пластичност на мозъка като новаторска парадигма за максимизиране на потенциала на пациентите да компенсират загубата на сетивност", коментира Бернхард Сабел,. След това екипът планира по-нататъшно подобряване на устройството , за да се постигне целта за 10 dB повишаване и да се тестват механизмите на човешкия мозък, използвайки MRI-съвместима версия на устройството в различни популации (хора със слух и без слух) .


Източник:  ScienceDaily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up