Сряда, Декември 11, 2019

Животоспасяващите ваксини се поддържат охладени преди употреба, за да се гарантира тяхната ефективност - необходимост, която затруднява доставката на ваксини в отдалечените райони.От скоро прелитат и  безпилотни дронове като метод за бърза доставка.Но един съвсем нов подход може да промени всичко това.

Изследователи от университета МакМастер съобщават, че са разработили метод за съхраняване на ваксини, чрез евтин и безопасен начин, при температура по-висока от стайната - до три месеца без да губят ефективност.

sugaaa

Учените успяват да комбинират активните съставки на ваксините с захари, създавайки дози, които са леки, издръжливи, компактни и способни да издържат на високи температури до осем седмици. Въпросните захари се наричат ​​пулулан и трехалоза, които са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата и са били проучвани по-рано като покритие за удължаване на срока на годност при плодове и зеленчуци.

Ваксините трябва да се съхраняват между 2 ° C и 8 ° C . Това означава, че трябва да бъдат изградени инфраструктури, за да се гарантира, че ваксината остава жизнеспособна от нейното производство чак до инжектирания човек. Много региони, най-вече труднодостъпни и  бедни, не разполагат с тези структури.

Предложени са няколко метода за създаване на незасегнати от температурни промени ваксини, но този изглежда относително лесен: вирусите се изсушават в захарен филтър, направен от пулулан и трехалоза. Това спомага за стабилизирането на ензимите и вирусите, предпазвайки ги от окисление и високи температури. Щом изсъхнат, екипът затваря епруветките, увива ги в парафинов филм и го нагрява до 40 ° C  в продължение на 2 до 3 месеца. Веднъж необходима, ваксината се активира отново с вода и се връща в първоначалната си форма. Екипът тества подхода при мишки с две пробни ваксини, ваксина срещу грип и ваксина за херпес симплекс и те остават ефективни.

"Това за нас е ултималното приложение на технологията", заяви водещият автор на доклада Винсент Леунг

Източник: IFLScience

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up