Вторник, Септември 17, 2019

До година и половина в България може да бъде извършена първата белодробна трансплантация, заяви в Народното събрание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той представи проект пред депутатите за Национална програма за насърчаване на донорството до 2023 г.

През тази година четирима български лекари ще се обучават във Виенската академия за белодробни трансплантации, заяви министър Ананиев.

„Усилията ни ще се насочат и в посока организиране посещението, присъствието и съдействието на външни специалисти по трансплантология за реализирането на първите белодробни трансплантации у нас, надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата трансплантация.“, посочи още министърът на здравеопазването.

През изминалата 2018 год. донорите в мозъчна смърт са били едва 16, което е сериозен проблем, подчерта той.

За насърчаване донорството в страната, здравното министерство е отпечатало специални карти за съгласие, които желаещите да дарят органи, могат преживе да попълнят и да носят със себе.

„Тези карти нямат юридическа стойност, обаче това е едно взимане на решение докато човек е жив, дали иска да бъде донор или не, когато той изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение.“, коментира министър Ананиев.

Общо 33 лечебни заведения у нас са лицензирани да откриват и поддържат донори в мозъчна смърт.

Данните сочат, че 7 от болниците в страната са лицензирани за извършване на трансплантации. Шест от тях са в София и една във Варна. От изнесената в парламента информация стана ясно, че досега у нас са направени 485 тpансплантации на бъбрек, 149 на черен дроб и 58 на сърце.

Още по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up