Събота, Август 17, 2019

Изследователи са картографирали най-често срещаната бактериална причина за пневмония в света, разкривайки как тези бактерии се развиват в отговор на ваксинацията. Учени от института Wellcome Sanger, университета Емори (Атланта, САЩ) и американските центрове за контрол и превенция на заболяванията работиха с много сътрудници по целия свят за провеждане на глобално геномно проучване на Streptococcus pneumoniae, откривайки 621 щама. Проучването анализира ДНК последователностите на повече от 20 000 проби Streptococcus pneumoniae от заразени хора от 51 страни. 

Изследването е публикувано в The Lancet Infectious Diseases, а с помощта на доклада от серията EBioMedicine, учените разкриват кои щамове на S. pneumoniae (известни също като пневмококи) циркулират по света и обяснява защо нивата на пневмококова пневмония са все по-високи въпреки съществуващите ваксини. Финансирана от безвъзмездна помощ от фондация Бил и Мелинда Гейтс, тази работа ще помогне да се предвиди кои щамове ще бъдат важни за новите пневмококови ваксини, и показва, че продължаващото глобално геномно наблюдение е от жизненоважно значение.

pneumoniamap




Инфектирайки белите дробове, пневмонията отговаря за смъртта на стотици хиляди хора годишно в световен мащаб, тя е  класифифицирана като най-фаталната инфекциозна болест при деца под 5 години.
Streptococcus pneumoniae е най-честата причина за бактериална пневмония. Здравите хора често пренасят тези бактерии, без да се разболеят, но те могат да причинят фатална инфекция, особено при малки деца и някои възрастни.

Много държави са въвели пневмококова конюгатна ваксина (PCV) през последните десет години. Тази ваксина, се цели в покритието на бактерията S. pneumoniae, като значително е намалява броя на детските инфекции. Обаче, въпреки че PCV е високо ефективен срещу до 13 важни типа покрития, известни са над сто вида и въпреки ваксината, процентът на пневмококова пневмония остава много висок.

За да разберат и помогнат в борбата с тази инфекция, изследователите създадоха Global Pneumococcal Sequencing project (GPS) за провеждане на геномно наблюдение на S. pneumoniae по света. Работейки с партньори по целия свят, изследователите последователно анализират ДНК от над 20 000 проби от S. pneumoniae на заразени хора от 51 страни. 

Пробите се събират преди и след въвеждането на PCV и се сравняват ДНК последователностите и здравните данни. Това дава възможност да се определят промените в бактериите, които могат да повлияят на ефективността на ваксината да предпазва от пневмокока. Също така  изследването показва, дали се появяват нови щамове, които биха повлияли тежестта на заболяването и лекотата на лечението.

Изследователите откиват 621 генетични щама в световен мащаб, всеки от които свързан с един или повече видове покрития. Учените също така установяват, че нивата на бактерии, които не са ваксинирани, се повишават след въвеждането на PCV, показвайки как бактериите се развиват в отговор на ваксината.

Професор Стивън Бентли, старши автор на докладите от института Wellcome Sanger, пояснява:
"Пневмонията е огромна заплаха за здравето в световен мащаб. Сега имаме безпрецедентна гледна точка за глобалната популация на бактериите S. pneumoniae и имаме възможност да надникнем в еволюционните промени, които водят до това да избягват успешно ваксините. Това ще даде важна информация за бъдещата стратегия за ваксиниране в световен мащаб и ще помогне за спасяването на човешки животи.

Д-р Ребека Гладстон, съвместен първи автор по два от докладите от института Wellcome Sanger, каза: "Нашето проучване предоставя първото геномно описание на популацията на S. pneumoniae в световен мащаб. Това не е било възможно до този момент.  Сега имаме глобални данни, разкриващи кои щамове присъстват в отделните страни."

Пневмококът може да причини заболяване и в други области на тялото, например инфектиране на мозъка или кръвта, причинявайки инфекции с менингит или инфектирайки кръвоносната система, което може да доведе до сепсис. Ваксинирането на бебета с PCV също предпазва от тези пневмококови инфекции. Чрез намаляване на предаването на S. pneumoniae между деца, PCV намалява и броя на инфекциите при възрастни чрез имунитет "на стадото".

Професор Кийт Клугман, директор на екипа по пневмония в фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, каза:
"Трябва да продължим да имунизираме децата по целия свят, защото ваксинацията е най-добрият начин за намаляване на риска от пневмония, тъй като предотвратява преминаването на S. пневмония от децата към  възрастните. Въпреки това, ние се борим с еволюцията на бактериалните щамове. Това изследване показва важността на продължаващото глобално геномно наблюдение, за да се разбере кои щамове могат да причинят заплаха, за да се преформулира следващото поколение ваксини.

Допълнителна методология
Бактериално събиране в базата данни на GPS
Глобалната база данни за пневмококова секвениране (GPS) (последно достъпно на 1 юни 2017 г.)
се състои от 13 454 пневмококови изолати от 30 страни, 1991-2016. Тя включва болестни
(n = 8,605) и превозни (n = 4,849) изолати, представляващи 30 страни от
Африка (59%,7,928 / 13,454),
Азия (18%, 2,381 / 13,454),
Северна Америка (13%, 1,684 / 13,454),
Южна Америка(7%, 1,027 / 13,454)
и Европа (3%, 434 / 13,454).
От 8 605 изолати на заболяването, 4 466 (52%) са инвазивни изолати, възстановени от деца на възраст <3 години от 27 страни, 1991-2016 г. 

Източник : MedicalXpress ;  TheLancet

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up