Понеделник, Септември 23, 2019

Най-често ракът на простатата се открива при профилактични прегледи, но и различни неразположения отвеждат мъжете в кабинета на уролога. Практиката показва, че от рак на простатата заболяват все по-млади мъже.

У нас вече са налични всички най-съвременни средства за диагностика и лечение, посочи доц. Марин Георгиев:

„Това са минимално инвазивните методи. Това лапароскопската и най-вече роботизираната просатектомия, която се извършва с робот, понижават ракообусловената смъртност до 20-30 процента. Разбира се ранното откриване намалява риска от това пациентът да бъде в напреднал метастатичен стадий, където и разходите са неимоверно много повече“.

Сега здравната каса плаща за изследване с PSA туморен маркер на мъже над 50 години и то веднъж на 2 години, което е крайно недостатъчно. И нито лев за оперативно премахване на простатната жлеза.

„Съвременните минимално инвазивни методи за лечение на рак на простатата не се покриват от касата. Българският мъж е лишен от тази възможност. Той трябва да доплаща около 5000 за роботизираната операция и около 2500 за лапароскопската.“

Годишно у нас се диагностицират между 2500 и 3000 пациенти с рак на простатата и се извършват около 500 високотехнологични операции на обща стойност около 3 милиона лева. Сумата е нищожна за мащабите на една държава, а ефектът е много сериозен, коментира доц. Красимир Янев - хирург в Александровска болница:

„Не става дума за милиони, просто сумата е смешна за една държава като нашата, а е необходима такава подкрепа в името на българския мъж. Да има той равен достъп до съвременно високотехнологично лечение“.

За сравнение операция на простата с робота „Да Винчи“ в Германия струва 15 000 евро, във Франция - 20 000, а в Швейцария - 50 000 евро. У нас високотехнологични операции се извършват в две частни клиники в София и в една в Плевен. Добрата новина е, че с пари от бюджета ще бъде доставена роботизирана система „Да Винчи“ в Александровска болница.

Хванат в начален стадий ракът на простатата се оперира и пациентът може да се излекува напълно.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up