Четвъртък, Септември 19, 2019

Имунната контролно-пропускателна терапия е революция в терапията на рака. Тя доведе до дългосрочна ремисия за пациенти с напреднал статии на рак. Въпреки това, повечето пациенти с рак или не реагират или имат само краткотрайни реакции към терапията, която е насочена към инхибиторни рецептори на Т-клетките.
Проучване, публикувано на 17 юни внаучни журнал Nature, дава информация за това, защо блокирането на инхибиторните рецептори при Т-клетките, инфилтриращи тумори,  не винаги работи. Мери Филип, доктор по медицина, асистент по медицина в Отдела по хематология и онкология и старши автор на доклада, заедно с докторската дисертация на Андреа Шитиетер от института Sloan Kettering, установяват, че селекцията от тимоцити - асоцииран протеин с висока подвижност на групата TOX, се експресира при високи нива в дисфункционални Т-клетки, инфилтриращи тумори при мишки и хора.

T cellИзследователите открили, че TOX (генът TOX кодира протеин, който принадлежи към голяма суперфамилия на свързаните с хроматин протеини, които споделят приблизително 75 аминокиселинни ДНК свързващи мотива) контролира високата експресия на инхибиторни рецептори, като PD1, върху дисфункционални Т-клетки, инфилтриращи тумори.

Тези инхибиторни рецептори действат като спирачки на Т клетките.

Екипът е оттранява TOX от Т-клетките инфилтриращи тумори, за да види дали това ще възстанови тяхната функция. За тяхна изненада, макар че Т-клетките, инфилтриращи тумора, вече не експресират PD1 и други инхибиторни рецептори, Т-клетките все още са дисфункционални и неспособни да елиминират рак. Още по-изненадващо е, че Т-клетките без TOX не могат да оцелеят дълго време.
Проучването показва, че контролът на режимът за умъртвяване в Т-клетките не е свързан с регулирането на инхибиторните рецептори.

"Премахването на спирачките не е достатъчно, за да се възстанови капацитетът за убиване на антитуморни клетки. Всъщност Т клетките се нуждаят от спирачки, за да избегнат прекомерната им активация и апоптоза", каза Филип.

Проучването следва предишно изследване, публикувано в Nature на 25 май 2018 г. от Филип и колеги за Т-клетъчна дисфункция при рак на черния дроб с помощта на миши модели. Филип беше водещият автор на това проучване.

Основната цел на изследователската група на Филип е да дешифрира механизмите, регулиращи Т клетъчната дисфункция в рака и да разработи нови стратегии за преодоляване на тези механизми за подобряване на имунотерапията на рака.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up