Четвъртък, Септември 19, 2019

Български лекари получиха световно признание за свое откритие. Те установяват как да измерят нивата на стрес сред пациенти с онкологични заболявания.

Даровитите лекари са изобретили хронометър, който измерва как тече времето за болния. Целта на технологията е да им помогнат да се справят със стреса.

"Важно е да се знае нивото на стреса, защото то влияе на това как пациентът ще спазва курса на лечение, доколко е ентусиазиран да провежда лечение", обясни д-р Спартак Вълев.

По думите му пациентите с много високи нива на стрес често са тези, които не се лекуват редовно или отказват лечение.

„Започнахме това изследване преди почти три години, когато работехме във варненската МБАЛ „Света Марина" и благодарение на добрите отношения между колегите направихме един екип с колеги от София и от Пловдив. Забелязахме, че пациентите преди началото на своето лечение са доста тревожни, притеснени - всичко това да го разберем с помощта на стандартните анкети отнема поне 20-30 минути, а след това трябва и да се анализира. По начина, който ние успяхме да измислим, това може да спести доста време на натоварения персонал и близо 86% имаме съвпадение на нашия метод и световните стандарти и утвърдени методи.“, коментира онкологът проф. Иван Щерев.

„Изключително важно е да се знаят нивата на стрес при хората, които са диагностицирани и трябва да се лекуват от онкологични заболявания, защото тези нива до голяма степен влияят на това как пациента, доколко той спазва своето лечение и доколко е ентусиазиран да провежда лечение“, сподели онкологът д-р Спартак Вълев.

„Важно е по отношение на това как приема заболяването, как приема лечението, очакванията от лечението. И всъщност пациентите с много високи нива на стрес, често са тези пациенти, които не се лекуват редовно, отказват лечение“, допълни д-р Вълев.

„До голяма степен измерването на стрес е и контрол на нашата дейност, защото когато измерим тези нива няколко месеца след началото на лечението, то те би трябвало да са по-ниски“, каза още д-р Вълев.

Повече по темата вижте във видеото:

 Източник: бтв

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up