Понеделник, Декември 09, 2019

Селективното за мозъка лечение с естроген подобрява симптомите на болестта на Паркинсон при мъжки мишки, сочат нови изследвания, публикувани в JNeurosci. Тези открития могат да помогнат за обясняване на половите разлики при болестта на Паркинсон и могат да доведат до терапия на базата на естроген.

Заболяването на Паркинсон се характеризира със смъртта на невроните, участващи в движение, което може да бъде частично причинено от генни мутации за протеина α-синуклеин. Мутиралата, по-къса форма на протеиновите клъстери в невроните води до тяхната смърт, докато по-дългата форма издържа на струпване.

Смята се, че естрогенът предпазва движението на невроните от болестта на Паркинсон, но как точно - не се знае. Тъй като пациентите, по-податливи на болестта на Паркинсон - мъжете и жените след менопауза, имат ниски нива на естроген, лечението с естроген може да бъде ефективен начин за забавяне и намаляване на симптомите.

Силке Нубер и колегите от Медицинското училище в Харвард са лекували миши модели на болестта на Паркинсон със селективен за мозъка естроген и сравняват двигателните показатели на мъжките и женските модели преди и след лечението.

Женските мишки проявяват по-малко тежки симптоми в по-късна възраст, но естрогенът все още подобрява симптомите им.
При мъжки мишки лечението с естроген намалява разпадането и натрупването на α-синуклеин и помага при тежки симптоми, което предполага, че естрогенът може да бъде жизнеспособна възможност за лечение на пациенти с Паркинсон с ниски нива на естроген.

Ето някои от най-богатите източници на естроген :

1. Ленено семе;

2. Сусам;

3. Соя;

4. Соево мляко;

5. Соев йогурт;

6. Тофу;

7. Шам-фъстък;

8. Орехи;

9. Фъстъци;

10. Сушени кайсии/фурми/сливи;

11. Соеви кълнове;

12. Боб;

13. Зелен фасул;

14. Праскови;

15. Ягоди;

16. Бял боб;

17. Черен боб;

18. Червено вино;

19. Чесън;

20. Пълнозърнест хляб.Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up