Четвъртък, Декември 12, 2019

Алпаките не са типичните животни, които шофьорите забелязват, докато си проправят път през Тенеси, но има щастливо стадо от тях извън Уевърли, където те ядат най-фините пелети, вървят нагоре и надолу по живописен хълм и потенциално спасяват животи.

Алпаките са под грижите на екип от изследователи от университета Вандербилт, които искат да използват потенциала им за създаване на уникални антитела, приложими за изследване на човешки заболявания и потенциално лечение на човешки пациенти. Екипът изолира фрагменти от тези антитела на алпака, които могат да бъдат използвани за визуализиране и потенциално регулиране на ензима PPP2R5D, който е свързан с аутизъм, болест на Алцхаймер и някои видове рак.

Но при посещение във фермата Ким Уилсън се интересуваше повече от това какво могат да направят алпаките за сина й Аса, 11-годишен, с диагноза синдром на Йордан - рядко генетично разстройство, причинено от промени в PPP2R5D ген.

"Обичам да гледам стадото заедно, като малко семейство", каза тя потупвайки алпака, докато я хранеше от ръка. "Никога не съм мислила, че могат да помогнат на Аса по начин, който може да означава толкова много за семейството ми. Просто съм благодарна на учените, които знаят къде да търсят тези неща."

По-малко от 100 деца са диагностицирани със синдрома на Йордан - въпреки че се смята, че хиляди повече са били погрешно диагностицирани с аутизъм - белязани от поредица от закъснения в развитието, свързани с една мутация в тяхната ДНК PPP2R5D. Уилсън, която има по-големи деца, каза, че синът й проявява признаци почти веднага, въпреки че са били необходими години за диагнозата. Той нямаше мускулен тонус и не се свиваше като другите бебета, не правеше първите си стъпки до 5-годишна възраст и все още не говори с изречения.

Аса посещава лекари в детската болница на Монро Карел-младши във Вандербилт и точно там Уилсън научи за изследователския екип на алпака.

 Брайън Вадзински и Бен Спилер, доценти по фармакология, и Рич Брейър, катедрата по медицина на Рут Кинг Сковил, се обединиха от потенциала на алпаките да подобрят човешкото здраве. Те стартираха биотехнологията Turkey Creek като платформа за проучване на този потенциал, закупиха стадото и си партнират с Литън Фармс в Уейвърли, за да се грижат за животните.

Ново лекарство за лечение на кръвно заболяване, наречено тромботична тромбоцитопенична пурпура, е разработено с помощта на антитела от алпака и получи одобрение на FDA по-рано тази година. Вадзински и неговият екип знаят, че възможностите отиват много по-далеч.

 "Алпаките имат изключително уникална имунна система", каза Вадзински. "Техните антитела могат да бъдат използвани за изследователски, диагностични и терапевтични цели и поради уникалните особености на тези антитела, ние можем да ги събираме. Те са стабилни в киселини, устойчиви на топлина и има добри доказателства, че преминават през кръвно-мозъка бариера. "

Много антитела към алпака се състоят само от две тежки протеинови вериги - в сравнение с двете тежки и две леки вериги в човешките антитела - което улеснява извличането им от периферните кръвни клетки, вместо от далака. Брейер, чиято лаборатория прекара десетилетия в създаване на антитела в кръвта на животните, заяви, че е очарован от първоначалното откриване, преди 30 години, на потенциала на кръвта от алпака.

"За тях е нужна само малка, бърза проба, за да си свършим работата", каза Брейер.

Засега голяма част от усилията на групата са свързани директно със синдрома на Йордания. Изследванията на Вадзински привлече вниманието на други хора от нацията и света, които работят върху проблема. Първоначално смятали, че работата му, изучаваща модели на плодови мухи на болестта, може да помогне, но Ваджински ги убедил, че по-голямо животно има повече отговори.

"Работех върху ензим, известен като PP2A, и се оказва, че това е важна сигнална молекула", каза той. „Убедих ги, че работата, която бих могъл да свърша с алпаките, би била по-приложима от гледна точка на това, от което се нуждаят: по-добро разбиране за функционирането на PP2A и нейната подразделение, PPP2R5D.

"Вероятно има 80 пациенти, които са били диагностицирани в света до този момент. Има много изследователи,  които работят заедно, опитвайки се да разберат повече за това, което прави този вариант по отношение на протеина и да се надяваме основа за един ден лечение на този синдром. "

Въпреки че може да изминат месеци или години от пробив, екипът редовно посещава алпаките - понякога за кръвни проби, понякога за забавление, понякога дори само за да им стриже козината, която се използва за плетене на меки шапки за онкоболни, загубили косата си по време на лечения с химиотерапия.

През цялото време те знаят, че разработват нещо, което би могло да донесе далеч по-голям комфорт на тези болни пациенти и много други.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up