Петък, Ноември 15, 2019

 Омега-3 мазнините имат малък или никакъв ефект върху риска от диабет тип 2 според ново изследване на Университета в Източна Англия.

 Увеличената консумация на омега 3 мазнини се насърчава широко в световен мащаб поради общоприетото убеждение, че то ще предпази от или дори обрати състояния като диабет.

Но систематичен преглед, поръчан от Световната здравна организация и публикуван вчера в Британския медицински журнал, установява, че добавките с омега 3 не носят такава полза.

Над 58 000 участници са били рандомизирани в дългосрочни проучвания като 4 на сто от участниците са развиващи диабет, хората, които са били рандомизирани да консумират повече омега-3 мазнини с дълги вериги (рибени масла), са имали същия риск от диагноза на диабет като контролна група, която не е приемала повече рибено масло.

Кръвната глюкоза, инсулинът и гликираният хемоглобин- мерките за това колко добре телата ни се справят със захарите (глюкозен метаболизъм) и важните мерки за риск от диабет, също са сходни при хора, които приемат и тези ,които не приемат допълнителни рибени масла. Установена е постоянна липса на ефект от рибено масло (дълговерижни омега-3 мазнини) върху всеки от тези фактори, свързани с риска от диабет.

Има обаче някои (слаби) доказателства, че когато хората приемат високи дози рибено масло, могат да изпитат влошаване на метаболизма на глюкозата.

Омега 3 са вид мазнини. Малките количества са от съществено значение за доброто здраве и могат да се добавят и от храната..

Основните видове омега 3 мастни киселини са алфа-иленоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

ALA обикновено се намира в мазнини от растителни храни, като ядки и семена (орехите и рапицата са богати източници). EPA и DHA, общо наричани мастните вериги на омега 3, се намират естествено в мастните риби, като сьомга и рибени масла, включително масло от черен дроб на треска.

Омега 3 мазнините са също така лесно достъпни като добавки без рецепта и се купуват и използват широко.

Изследователският екип оцени ефектите на дълговерижните омега-3 мазнини, ALA, омега-6 и полиненаситени мастни киселини (PUFAs) - приети като капсули или чрез обогатени или естествено богати храни.

fishoilСистематичният преглед комбинира резултатите от 83 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 121 070 души със и без диабет,  с продължителност най-малко шест месеца.

Участниците са мъже и жени, някои здрави, други със съществуващ диабет, от Северна Америка, Южна Америка, Европа, Австралия и Азия, в проучвания, публикувани от 60-те години до 2018 г.

Изследването оцени ефектите от увеличаване на дълговерижните омега-3 мазнини, ALA, омега-6 и полиненаситени мастни киселини (PUFAs) върху диабета и метаболизма на глюкозата.

Участниците бяха назначени на случаен принцип да увеличат своите полиненаситени мазнини или да поддържат обичайния си прием поне шест месеца. Очевидно няма ефект от увеличаване на дълговерижните омега-3 мазнини при диабет, но няма достатъчно информация от изпитвания на ALA, омега-6 или общо полиненаситени мазнини, за да се оценят защитните, или вредните ефекти.

Учените проверили данните си два пъти, използвайки анализи на чувствителността. Например, дали резултатите не се променят, когато се включат само най-висококачествените изпитвания (тези, които имат най-малко риск от неточни данни). Изследователите използвали подгрупа, за да проверят дали резултатите се различават при различни дози омега-3 с дълги вериги (не намират различни ефекти при различни дози, с изключение на предположение за вреда в дози над 4,4 грама на ден) или по време на изпитването (няма предположения за различни ефекти при по-дълги или по-кратки изпитвания).

 Резултатите показват, че увеличаването на дълговерижните омега-3 има малък или никакъв ефект върху диагнозата на диабета или метаболизма на глюкозата, но високите дози при нива, открити в някои добавки, могат да влошат метаболизма на глюкозата.

Водещият автор д-р Лий Хупър от Медицинското училище на Норич на УЕА заяви: „Предишните ни изследвания показват, че добавките с омега 3 с дълги вериги, включително рибено масло, не предпазват от състояния като сърдечни заболявания, инсулт или смърт. Този преглед показва, че те също не предотвратяват и не лекуват диабет."

"Омега-3 добавките не трябва да се насърчават за превенция или лечение на диабет. Ако хората решат да приемат допълнителни капсули рибено масло за лечение или предотвратяване на диабет или за намаляване на нивата на триглицериди в кръвта си, тогава те трябва да използват дози по-малки от 4,4 грама на ден, за да се избегнат възможни отрицателни резултати."

„Този ​​голям систематичен преглед включваше информация от много хиляди хора за дълги периоди. Въпреки цялата тази информация, ние не виждаме защитни ефекти."

"Най-надеждните проучвания последователно показват малък или никакъв ефект на дълговерижните омега 3 мазнини върху диабета."

Първият съвместен автор, д-р Джули Брайнард, също от Медицинското училище в Норич, каза: „Мазната риба може да бъде много питателна храна като част от балансираната диета, но не намерихме достатъчно изследвания, които да насърчават участниците да ядат повече мазна риба, за да знаят дали тя е полезен за предотвратяване на диабет или подобряване на метаболизма на глюкозата.

„Това, което открихме, е, че няма видима стойност при обикновените хора, приемащи омега 3 маслени добавки за профилактика или лечение на диабет.

„Бихме искали също така да разберем дали приемането на повече омега-3 може да бъде полезно при хора с ниско приемане на омега-3 - тъй като даването на повече омега-3 е по-вероятно да бъде полезно при възрастни с нисък прием. Но за съжаление повечето проучвания не съобщават нивата на прием на омега-3 на участниците в началото на изпитанието, така че все още не знаем.

„Бъдещите изпитвания трябва да измерват и оценяват изходните количества омега-3 и да оценяват ефектите от яденето на по-мазна риба - а не само от добавките“, добави тя.

„Омега-3, омега-6 и общите диетични полиненаситени мазнини за профилактика и лечение на захарен диабет тип 2: систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани изпитвания“ е публикуван в научния журналBMJ на 21 август 2019 г.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up