Понеделник, Октомври 21, 2019

Много хора биха могли да мислят, че диабетът тип 1 е "болест на детството", но изследванията, публикувани в Списание „Диагнози и Ендокринология” на Лансет , установиха, че той има подобно разпространение при възрастни.
Повече от 40% от британците, диагностицирани със състоянието, са над 30 години.
Много от тях първоначално са диагностицирани с тип 2, а получаването на неправилно лечение може да бъде животозастрашаващо.
Благотворителната организация “Диабет Великобритания” призовава лекарите да не изключват възможността пациент над 30 години да има тип 1.

"Разбиване на главата ми до стената"
Елена Филибин, майка на двама от Торки, която била на 40 години, слаба и активна, когато е диагностицирана.
Тя каза: "Погрешната диагноза беше нещо изключително разочароващо. Просто знаех, че не е прав.
- Винаги бягам заедно с двете си малки деца и всеки ден разхождам кучето.
Тя посещава своя лекар, кото се оплаква от крайната жажда. Кръвният тест показва, че има диабет.
Лекарят й я диагностицира с тип 2 и предписания метформин, най-често използваното лекарство за това състояние. Тя също беше изпратена на курс, за да научи повече за факторите за начина на живот, включително диета с ниско съдържание на захар.
"Всички останали хора в курса бяха в средата на 60-те години и бяха с наднормено тегло. Бях на висока и слаба и се оказах като възпалено пале", каза Хелън.
"Когато го повдигнах въпроса пред медицинските сестри или моя лекар, ми казаха, че диабетът тип 1 винаги е диагностициран в детска възраст, затова трябваше да съм тип 2. Чувствах се, сякаш бях ударил главата си до стената".
Хелън промени диетата си, за да получи по-добър контрол на кръвната захар - но започна да повръща до четири пъти седмично.
- Беше ужасно - каза тя. - Дори едно парче препечен хляб ще ми изпрати нивата на кръвната захар през покрива и ще загубя още повече тегло.
Историята на Хелън не е уникална.
Според новия доклад, неправилната диагноза може да бъде изненадващо често срещано събитие в Обединеното кралство.
Екипът анализира генетичните данни за 13 250 души с бял европейски произход, които развиват диабет през първите шест десетилетия от живота си в здравния ресурс UK Biobank.
Какво представлява диабетът?
Хронично заболяване, което се случва, когато панкреасът не произвежда достатъчно хормонален инсулин или когато тялото не може ефективно да използва инсулина, който произвежда
Това води до повишена концентрация на глюкоза в кръвта (хипергликемия)
Тип 1 - когато панкреасът не произвежда инсулин
Тип 2 - когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или клетките на тялото не реагират на инсулин
Диабетът тип 1 може да се развие на всяка възраст, но обикновено се появява преди 40-годишна възраст, особено в детска възраст.
Около 10% от всички диабетици са тип 1, но това е най-честият тип детски диабет, така че понякога се нарича младежки диабет или ранен диабет
Диабетът тип 2 се развива по-късно в живота и е свързан с начина на живот и наднорменото тегло.
Източници: СЗО и НЗС, BBC

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up