Четвъртък, Декември 12, 2019

sugar sensor okИзследователи от Университета във Вашингтон (УВ) са разработили имплантируем сензорен датчик, задвижван от биогориво, който работи със захар и може да наблюдава биологичните сигнали на организма за откриване, предотвратяване и диагностициране на заболявания.

Междудисциплинарен изследователски екип, ръководен от Субханшу Гуптаa, асистент в Училището по електротехника и компютърни науки на УВ, разработи уникалния сензор, който, благодарение на клетката за биогорива, събира глюкоза от телесните течности.
Изследователският екип демонстрира уникална интеграция на клетката на биогоривата с електрониката за обработка на физиологични и биохимични сигнали с висока чувствителност.
Работата им наскоро бе публикувана в списанието IEEE Transactions of Circuits and Systems.
Професорите Су Ха и Ала Костюкова от Химикотехническия и биоинженерен институт "Ген и Линда" ръководиха проектирането на клетката за биогориво.
Много популярни сензори за откриване на заболявания са или часовници, които трябва да бъдат презаредени, или пластири, които се носят върху кожата, които са повърхностни и не могат да бъдат вградени. Сензорът, разработен от екипа на УВ, също може да премахне необходимостта от убождане на пръст за изследване на определени заболявания, като диабет.
"Човешкото тяло носи много гориво в телесните си течности чрез кръвна глюкоза или лактат около кожата и устата", каза Гупта. "Използването на клетка за биогориво отваря вратата, за да използва тялото като потенциално гориво."


Електрониката в сензора използва най-съвременния дизайн и изработка, за да консумира само няколко микровълни енергия, докато е много чувствителна. Свързването на тази електроника с клетката за биогориво я прави по-ефективна от традиционните захранвани от батерии устройства, каза Гупта. Тъй като тя разчита на телесната глюкоза, електрониката на сензора може да се захранва за неопределено време. Така например, сензорът може да работи с захар, произведена точно под кожата.
За разлика от често използваните литиево-йонни батерии, клетката на биогоривото също е напълно нетоксична, което я прави по-обещаващо като имплант за хора, каза той. Също така е по-стабилна и по-чувствителна от обикновените биогоривни клетки.
Изследователите твърдят, че техният сензор може да се произвежда евтино чрез масово производство, като се използват икономии от мащаба.
Докато сензорите са тествани в лабораторията, изследователите се надяват да тестват и демонстрират в кръвни капиляри, което ще изисква одобрение от страна на регулаторите. Изследователите работят също така за по-нататъшно подобряване и увеличаване на мощността на биогоривата им.
"Това обединява технологията за създаване на клетка за биогориво с нашата сложна електроника", каза Гупта. "Това е много добър съюз, който може да работи за много бъдещи приложения".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up