Четвъртък, Декември 12, 2019

3d tissue okСъс съвременната технология, ние можем да отпечатаме в 3-D скулптури, механични части, протези, дори оръжия и храна. Но екип от биомедицински инженери от Университета в Юта са разработили метод за 3-D-печат на клетки за производство на човешка тъкан като сухожилия, процес, който значително ще подобри възстановяването на пациента. Човек с тежко увредено сухожилие или разкъсан диск би могъл просто да отпечата нова тъкан за замяна и в крайна сметка да се имплантира в увредената област, според нова публикация, публикувана в Journal of Tissue Engineering, Part C: Methods.

"Това ще позволи на пациентите да получат заместващи тъкани без допълнителни операции и без да се налага да събират тъкани от други места, които имат собствен източник на проблеми", казва асистентът по биомедицинско инженерство в университета в Юта, Робби Боулс, който е съавтор на книгата заедно с бивш студент по биомедицинско инженерство на Майкъл Дейвид Ед.

Методът на триизмерното отпечатване, който отне две години за изследване, включва стволови клетки от собствената телесна мазнина на пациента и отпечатването им върху слой хидрогел, за да се образува сухожилие или лигамент, който по-късно да расте ин витро в култура преди да бъде имплантира. Но това е изключително сложен процес, защото този вид съединителна тъкан се състои от различни клетки в сложни модели. Например, клетките, които образуват сухожилията или връзките, трябва постепенно да се преместят в костните клетки, така че тъканта да се прикрепи към костта.
"Това е техника по много контролиран начин за създаване на модел и организации на клетки, които не бихте могли да създадете с предишни технологии", казва Боулс за процеса на печат. "Това ни позволява да поставяме клетки точно там, където ги искаме".
За целта Боулес и екипът му работят съвместно с компанията "Картърра", базирана в Солт Лейк Сити, която разработва микрофлуидни апарати за медицина. Изследователите са използвали 3-D принтер , който обикновено се използва за отпечатване на антитела за приложения за скрининг на рак. Но екипът на Боулс разработи специална печатаща глава за принтера, която може да постави човешки клетки по контролиран начин. За да докажат концепцията, екипът отпечата генетично модифицирани клетки, които блестят с флуоресцентен цвят, така че да могат да визуализират крайния продукт.
Понастоящем заместващата тъкан за пациентите може да бъде събрана от друга част от тялото на пациента или понякога от труп, но те могат да бъдат с лошо качество. Спиналните дискове са сложни структури с костни интерфейси, които трябва да бъдат пресъздадени, за да бъдат успешно трансплантирани. Тази техника за триизмерно отпечатване може да реши тези проблеми.
Боулс, специалист по мускулно-скелетни изследвания, заяви, че технологията е предназначена за създаване на сухожилия и гръбначни дискове, но "тя буквално би могла да се използва за всякакъв тип тъканно инженерство". Той може да се приложи и за триизмерното отпечатване на цели органи, идея, която изследователите изучават от години. Боулс също така казва, че технологията в печатащата глава може да бъде адаптирана за всеки вид триизмерен принтер

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up