Четвъртък, Септември 19, 2019

bacteriaБелгийските учени са стигнали до изненадващото откритие, че везикули от чревни бактерии, присъстват в кръвта на пациенти със СПИН, възпалителни заболявания на червата и рак. Поради повишената пропускливост на чревната стена при тези пациенти, бактериалните везикули навлизат в кръвния поток и могат да повлияят на имунната система. Това изследване хвърля нова светлина върху начина, по който чревните бактерии могат да вазимодействат с различни органи в човешкото тяло и е публикувано в научното списание Gut.
Нашето тяло живее в симбиоза с трилиони бактерии. Повечето от тези бактерии са разположени в дебелото черво и нарушението в тази чревна флора напоследък е свързано с развитието на заболявания като диабет, затлъстяване, болест на Алцхаймер, възпалителни заболявания на червата, СПИН и рак. Чревните бактерии комуникират помежду си, но също и с човешките клетки, като използват различни молекули (протеини, РНК, ДНК,…). Тези молекули могат да бъдат опаковани в уникални малки частици, които се образуват от бактериални клетки - извънклетъчни везикули.


Изследователи от университета в Гент, ръководени от професор Ан Хендрикс, вече са разработили чувствителна техника за откриване на присъствието на бактериални везикули в кръвта. Експериментите показват, че пациентите с повишена пропускливост на чревната стена показват повишени концентрации на бактериални везикули в кръвта им. Освен това, количеството на тези везикули в кръвния поток съответства на степента, в която чревната стена е повредена. Бактериалните везикули също съдържат ендотоксини, които влияят на имунната система и могат да причинят възпаление в различни органи. Въпреки факта, че повече от 100 трилиона бактерии живеят в червата бактериални везикули не се намират в кръвта на човек със здрава чревна бариера, която очевидно може да спре тези везикули по много ефективен начин.
Източник: news-medical.net

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up