Неделя, Май 19, 2019

sleep catНаличието на достатъчно сън в денонощието е от ключово значение за доброто здраве, а проучванията показват, че недостатъчният сън увеличава риска от сериозни заболявания, включително сърдечносъдови. Изследователи от Massachusetts General Hospital(MGH) са открили един от начините, по които сънят предпазва от натрупването на плаки в артериите – процес наречени атеросклероза. В статията си, която е публикуваната в онлайн изданието „Nature”, те описват механизма, чрез който недостатъчният сън увеличава производството на бели кръвни клетки, за които се знае, че са сред най-важните фактори за атеросклерозата.

"Ние открихме, че сънят помага да се регулира производството в костния мозък на тези бели кръвни клетки и обратното, нарушаването на съня, нарушава контрола над производството на клетки, участващи във възпалителните процеси в организма, което води до повече сърдечни заболявания", казва Д-р Филип Свирски от Центъра за системна биология на болницата, старши автор на публикацията в „Nature”. "Установихме също, как хормон в мозъка, известен с участието в контрола на будността, участва и в контрола на процесите в костния мозък и по този начин предпазва от сърдечно-съдови заболявания."

За да се проучи как недостатъчният сън увеличава атеросклерозата, екипът на Свирски подлага мишки, генетично програмирани да развиват атеросклероза, на многократни прекъсвания на съня, подобно на опита на някой, който постоянно се събужда поради шум или дискомфорт. Няма промени в теглото, нивата на холестерола или глюкозния толеранс в мишките, лишени от сън, в сравнение с животни от същия щам, които спят нормално. Въпреки това тези, подложени на фрагментация на съня, развиват по-големи артериални плаки и имат по-високи нива на моноцити и неутрофили – възпалителни бели кръвни клетки, които допринасят за атеросклероза в кръвоносните им съдове.

Допълнителни експерименти показват, че мишките, лишени от сън имат почти двукратно увеличение в производството на стволови клетки в техния костен мозък, които дават начало на белите кръвни клетки. Установено е, че хормон, наречен хипокретин, произведен в хипоталамуса, за който е известно, че има роля в регулирането на съня, играе неочаквана роля в контролирането на производството на бели кръвни клетки. Обикновено, когато животните - включително хората - са будни хипокретина е във високи нива, но нивата значително намаляват при мишките, лишени от сън.

Екипът на (MGH) установява, че хипокретинът регулира производството на бели кръвни клетки чрез взаимодействие с предшествениците на неутрофилните клетки в костния мозък. Те открили, че неутрофилите индуцират производство на моноцити чрез освобождаване на фактор, наречен CSF-1 и експерименти с мишки без ген за хипокретин показват, че хормонът контролира експресията на CSF-1, а от там и производството на моноцити и развитието на артериални плаки. При лишените от сън животни спадът на хипокретин води до повишено производство на CSF-1 и съответно на повишено производство на моноцити и по този механизъм на ускорена атеросклероза.

"Това е пряка демонстрация, че хипокретинът също е важен възпалителен медиатор", казва Свирски. "Сега трябва да проучим този път при хората, да изследваме допълнителни механизми, чрез които сънят поддържа съдовото здраве и по-нататъшно изследване на тази новооткрита невро-имунна ос."
По материали на Massachusetts General Hospital, цитирани от ScienceDaily.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up