Неделя, Май 19, 2019

laborКитай обяви, че работи над проект за правила, които ще регулират генното редактиране и други потенциално рискови биомедицински технологии, съобщи Агенция Асошиейтед Прес (АП). Очевидно, тази стъпка е предприета след като съобщението за създаване на бебета с променена ДНК предзвика възмущението на световната научна общност, коментира агенцията.

Според предложението генното редактиране, генният трансфер и генното регулиране ще бъдат включени в категорията "високорискови" и ще се контролират от Държавната комисия по въпросите на здравеопазването.
Мерките се предлагат, след като през ноември миналата година Хъ Цзянкуей от Южния научно-технологичен институт в Шънчжън обяви, че е променил ДНК на момиченца близначки с метода за редактиране на гени СRISPR-cas9. Той дава възможност да бъде въвеждан необходим ген или дезактивиран проблемен ген, допълва агенцията.

Разкритието, че методът е използван за зачеване на деца, предизвика реакция за етичната страна на процедурата. 

Тогава експертите бяха категорични, че Хъ е изложил децата на неизвестни здравни рискове и възможна по-голяма податливост на вирусни заболявания.
Генното редактиране за репродуктивни цели е забранено в САЩ и повечето европейски държави. В Китай са забранени изследванията с ембриони, "които нарушават етични или морални принципи".

Според етични принципи, приети в азиатската държава през 2003 г. генното редактиране е допустимо с научни цели, но експерименталните ембриони не трябва да се поддържат живи повече от 14 дни.

В отговор на упреците тогава Хъ Цзянкуей каза, че е редактирал гените на бебетата, за да ги направи резистентни на вируса ХИВ, тъй като баща им е заразен с ХИВ.
В интервю за същата агенция месец преди обявяването на проекта на Хъ, той заяви, че според него генното редактиране на човешки ембриони, от което ще се роди дете, е разрешено в Китай, тъй като там няма закон, който да го забранява.

Не така обаче оцениха сигуацията китайските власти, които спряха незабавно работата по експериментите на Хъ и обявиха, че изследователят е нарушил националните указания за работа и ще бъде наказан за законови нарушения.

Информацията бе разпространена от китайската държавна агенция Синхуа, като обаче не съдържаше конкретика относно това кои точно закони са нарушени. Единственото, което Синхуа посочи в тази връзка тогава, бе, че ученият е „изфабрикувал етичен коментар от други специалисти“, припомня АП.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up