Сряда, Юни 23, 2021
Последвайте ни
Обещаващо откритие за пациенти с диабетна ретинопатия

Публикуваното ново проучване в списанието Science , хвърля светлина върху клетъчния процес, който се среща в ретините на хора с диабетна ретинопатия. Това откритие може да доведе до разработването на лечение за това сериозно усложнение от диабета. Изследването е ръководено от д-р Пржемислав (Майк) Сапеха и д-р Франсоа Бинет

в сътрудничество с д-р Фредерик Антоан Малет и д-р Флавио Резенде от Центъра за рекултиране на Хоритал Мезонов-Розонт, а също така с д-р Жан-Франсоа Коте от Монреалския клиничен изследователски институт (IRCM).
Диабетна ретинопатия се характеризира със съдова дегенерация и по-късно образуване на анормални кръвоносни съдове в ретината. Тази съдова пролиферация компрометира нервните клетки, които пренасят информация от очите до мозъка.
Изследването показва, че за да спрат анормалната съдова пролиферация, кръвоносните съдове прилагат серия от молекулни „спирачки“, които се активират по начин, подобен на ускорена версия на естественото клетъчно стареене. Колективно тези механизми завършват в процес,

наречен клетъчна стареене , който в крайна сметка причинява увреждане на тъканите в ретината.
Когато са в режим на стареене, кръвоносните съдове произвеждат възпалителни молекули, които стават мишени на имунни клетки, наречени неутрофили. Въпреки че се смята за първият отговор на имунната система, проучването показва, че по-късно неутрофилите пристигат в ретината, за да помогнат за „почистване и прекрояване“ на увредените кръвоносни съдове.
Играй
По-общо, резултатите от това проучване предполагат, че разрушаването на стареещите кръвоносни съдове води до благоприятно съдово ремоделиране. Изследването дава поглед върху общата функция на ендотелните клетки и как те предразполагат по-възрастните популации към усложнения като инфаркт на миокарда, атеросклероза и инсулт.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up