Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Д-р Румяна Тодорова: Комсомолският ентусиазъм на Министъра не ни трябва сега

"Разбирам го здравния министър, който днес трябва в крачка да решава какво да прави. Затова тръгва на проверки и е готов да облича бялата престилка, и призовава и депутатите лекари да направят това. Но този комсомолски ентусиазъм не ни трябва. Сега трябва много мисъл". Това каза пред БНР д-р Румяна Тодорова, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса.

 

По думите ѝ е изпуснато благоприятното време през лятото, за да се подготви системата.

"Пропилени 6 месеца, в които Министерството на здравеопазването не си е свършило работата. Смисълът трябваше да бъде да се защитят хората, да се разпише ред, по който те да знаят какво да правят. Когато има ред, финансирането може да бъде направено, поне в НЗОК знаят как да го направят. Касата не е отговорна за епидемия или пандемия, това е отговорност на държавата", категорична беше д-р Тодорова.

В предаването "12+3" бившата директорка на Националната здравноосигурителна каса подчерта, че трябва много спешно да се разпишат мерки и правила, за да може НЗОК да се разплаща:

"Трябва и да се успокоят хората, че има достатъчно пари. Парите наистина са достатъчно, но при така разписани мотиви не знаем за какво ще се ползват. Трябва да се направи една карта как пациентът ще се придвижва и ще стига най-лесно до съответния специалист и до съответната болница".

По думите на д-р Тодорова сега в една болница се лекуват и леки, и тежки случаи на инфекции с коронавируса, а трябва пациентите с по-леко протичащо заболяване да се лекуват в по-малки болници, където не се изисква такава мощна реанимация:

"Трябваше да имаме облика на лечебните заведения".

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up