Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Лични лекари и специалисти от извънболничната помощ помагат в няколко болници. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес.
„Това е един акт на солидарност и тя трябва да бъде на всички лекари, които могат да го направят каза министърът. Той изнесе данни в отговор на въпрос от опозицията как ще се отрази командироването на лекари и специалисти на извънболничната помощ и доколко ефективна ще е тя.

Министърът подчерта, че засега това се случва само в няколко болници в страната. Една от основната причина, поради която малко лекари се отзовават е страхът да не се заразят с КОВИД.

Много малко лекари се заразяват в КОВИД-отделенията, за разлика от всички други отдели на лечебните заведения и заразяването извън тях, каза обаче здравният министър. Той допълни и че се провеждат обучения за работа в КОВИД-отделенията предвид правилно използване на предпазни средства.

Министър Ангелов ссъобщи на НС, че не само инфекционисти и пулмолози могат да лекуват пациенти с КОВИД.

И други специалисти се грижат за пациенти с инфекцията като медици по вътрешни болести, кардиология, анестезиолози и реаниматори. За децата до 18 години пък се грижат педиатри. „Не знам коя държава би дала пулмолози и инфекционисти, за да искаме хуманитарна помощ. Състоянието на всички системи е едно и също", каза министър Ангелов. По думите му като цяло у нас има специалисти, като недостиг се среща на места, който се компенсира по различни начини. Един от тях са финансовите стимули.

С 8% са увеличени плащанията към общинските болници, макар дейността им да е намаляла с 12%, стана ясно още от думите на здравния министър. Той припомни, че правителството е подкрепило болничният сектор в условия на пандемия.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up