Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Станахме първи в света по смъртност от Ковид. Може ли да го променим?

Четиринадесетдневната смъртност на диагностицирани с коронавирус в България е най-високата в света. Страната ни изпреварва по този показател с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията.
Причината за тази печална статистика, не е във вируса. Няма данни в България да се разпространява мутирал щам, който да причинява по-висока смъртност, отколкото в други страни.

По брой на заразените, страната ни е на нива, средни за Европейския съюз, а смъртност е по-висока, отколкото би трябвало да е при този брой на заразените. Следователно причината за високата смъртност трябва да се търси в своевременното лечение.
Удължаването на локдауна, дори да намали броя на заразените, няма да даде съществено отражение на смъртността. Ако искаме да намалим смъртността трябва да се интервенира в здравната система.
Какво може да се направи?
1. Подобряване на диагностиката.
Проблемът с PCR тестовете приемаме, че вече е решен и това е важна крачка напред. Всеки човек със симптоми вече може да се тества безплатно и своевременно да се диагностицира, ако е има Ковид-19. Това е началото и не е много далече от края на своевременната даигностика на Ковид. От ключово значение за протичането на болестта е дали се развива пневмония или не. Това се установява най-добре с Компютърна томография. По подобие на тестовете, всеки пациент с положителен PCR би трябвало да получи възможност за безплатен скенер на бял дроб без лимит на направленията. Експертите лесно могат да определят както необходимите симптоми, така и в кой момент е най-удачно да се направи. Ранната диагностика на пневмонията, значително увеличава шансовете за лечение. Няколко допълнителни лабораторни показателя дават достатъчна яснота за развитието на болестта и те също би трябвало да могат да се получат безплатно и без лимит.
2. Подобряване на лечението.
Част от случаите, които протичат по-леко могат да се лекуват амбулаторно. Експертите могат да определят списък с лекарства, които се използват най-често и са най-ефективни в такива неусложнени случаи. НЗОК би могла да ги покрие на 100% всеки път, когато лекарства от този списък са предписани от личния лекар на болен с положителен PCR.
Между 1/3 и 1/5 от болните ще се нуждаят от болнично лечение. Цената на Клиничната пътека понастоящем е 1200 лева. При среден престой от две седмици и необходимостта от множество медикаменти и грижи, тя е крайно недостатъчна. Би трябвало да се удвои най-малко или дори да се утрои. Освен от медикаменти и грижи, тези болни се нуждаят от добра храна богата на белтъци. Обичайната храна предоставяна от болниците на цена 3-4 лева за храноден не е достатъчна. Общините биха могли да помогнат, ако искат. Със средства на общинския бюджет би могло да се осигури кетъринг за болните, като така ще подпомогнат страдащите от локдауна ресторанти и заведения за обществено хранене.
3. Привличане на медицинския персонал.
Болните с Ковид-19, не са толкова много, че да не могат да бъдат обслужени, но твърде малка част от медицинския персонал е ангажиран с лечението им.
Не можем да накараме насила никой да работи, но бихме могли да премахнем всички пречки и да дадем подходящите стимули.
НЗОК трябва да създаде условията за заплащане на всеки ангажиран с лечението, като позволи временна и почасова работа с болни с Ковид при запазване на основните договорни отношения, независимо дали са в болничната или извънболничната медицинска помощ. Условието за заплащане - основен трудов договор на 8 часа трябва да се отмени, а лечебните заведения да могат адхок да увеличат броя на леглата, необходими за лечение на болни с Ковид.
Мярката 1000 лева за работа на първа линия трябва не просто да се да се запази, но да се разшири и сред личните лекари и ангажирания с диагностика и лечение персонал на МЦ и ДКЦ. Може включително да се степенува, като се обвърже с броя на лекуваните болни. Ако сумите не са достатъчни за привличането на повече лекари, сестри, лаборанти и санитари трябва да се увеличат.

Най-важното е интервенцията да се мониторира. Данните трябва да се анализират непрекъснато и параметрите да се коригират, докато се постигне желаният резултат. Смъртността ще започне да намалява и ще достигне средните за ЕС нива.
Не е сложно. Всичко това е напълно изпълнимо. Парите са налице – има и в бюджета на НЗОК, където може включително да се намали субсидията за сметка на целевото подпомагане на лечението на Ковид. Очаква се и огромна сума от ЕС. Важното е, че това не са пари хвърлени на вятъра, а най-добре инвестираните суми в този момент.
Не може и да се отлага. Вече сме закъснели, щом сме допуснали да сме първи по смъртност. Налага се да се действа незабавно!
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 11 месеца
  Аз не знам точно кое подобрение видяха управляващите за да започнат да казват че ще разхлабват мерките след 5дни това го няма никъде по света обаче ние пак сме първи Дали ще запазим и първото място по смъртност
 • Публикуването на коментара е спряно.
  futurehealth · преди 11 месеца
  банка за стволови клетки h*t*s://www.future-health.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  аеи · преди 1 години
  Няма проблеми, хората не умират от ковид а с ковид, минава леко, чайчетата помагатумрели няма има отказали се от живота...споко
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up