Вторник, Август 03, 2021
Последвайте ни
Проф. Ива Христова: Отговорност на всички ни е да ограничим вируса

Няма никакво забавяне при изследването на пробата със заразения с индийския вариант на COVID българин. Това обясни пред БНТ проф. Ива Христова, изпълняващ длъжността директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, като изтъкна, че това е дълъг процес и резултатите изискват много време. „В този момент обаче, според световните данни, той излиза неопределен“, разясни проф. Христова. Впоследствие допълнителни изследвания на пробата доказват, че се касае за индийския вариант „Делта“. „Работата е свършена“, каза още тя.

Според проф. Христова е твърде вероятно този случай да остане изолиран, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти с други хора, а и самото заразяване не е станало в България. Мъжът се е разболял в периода между двете дози от ваксината на AstraZeneca.

Директорът на НЦЗПБ обясни още, че индийският щам е засечен вече в над 80 страни и „където се търси, се намира“. По-интересно е според нея как ще протече взаимодействието между британския и индийския щам. Тя апелира мерките да продължат да се спазват и обясни, че и двете мутации са достатъчно сериозни. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се постепенно да набира сила, поясни проф. Христова. Тя даде пример с Великобритания, където след регистрирания спад на случаите на COVID, отново има ръст на заболелите, вследствие именно на индийската мутация.

Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, категорична бе тя, като изтъкна, че е нужно да се завърши пълният имунизационният курс. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане. Опасността е навсякъде около нас, предупреди проф. Ива Христова. Ние като общество като цяло трябва да се ваксинираме, за да ограничим вируса, заяви тя, като изтъкна, че това е отговорност на всички ни. Директорът на НЦЗПБ изтъкна, че ако позволим вирусът да циркулира още една година, мутациите му от 4 може да нараснат до 14.

По думите й новите варианти засягат повече млади хора и деца и вирусът се подмладява.

„С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират“, допълни тя.

Според нея е възможно и тази есен да няма грипна епидемия и ако това се случи, е доказателство колко много работят противоепидемичните мерки.

Тя коментира и опасенията за дългосрочни негативни ефекти от ваксините, като заяви, че подобни страхове са „пълни измислици на хора, които нямат нищо общо с науката“.

Проф. Христова коментира и работата в оглавявания от нея център, като заяви, че тя не се извършва на нито едно друго място в страната и служителите са изключително натоварени. Тя обясни, че след пенсионирането на проф. Кантарджиев в рамките на шест месеца следва да се проведе конкурс за поста директор и коментира, че „след него всичко е възможно“.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up