Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Медиците от УМАБЛ „Св. Анна“ успяха да помогнат на пациентка с вторичен стерилитет да забременее

Чрез емболизация на маточните артерии медиците в УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД успяха да помогнат на 33 годишна пациентка с вторичен стерилитет да забременее и да роди здраво дете. Причината за този стерилитет е, че жената е имала над 10 см. миомен възел, съобщават от лечебното заведение.

След предварителна подготовка и изследвания на 23 септември 2019 съвместен екип начело с д-р Низар Рафаи от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова – началник на Родилното отделение, пристъпи към емболизация на маточни артерии. На контролен преглед 9 месеца по късно се установи пълно обратно развитие на миомата. Една година след емболизцията настъпва спонтанно забременяване на пациентката. Като рискова бременност тя е активно следена от д-р Жекова, съвместно с фетален морфолог д-р Иван Сигридов.

На 2 юли 2021 г. в 23,30 ч. на бял свят се появи прекрасната Елица с перфектните мерки 2865 гр./48 см. в отлично клинично състояние. Раждането и постродовия период протекоха без отклонение. На контролния ехорафски преглед, проведен днес при изписване на пациентката, се потвърди пълното обратно развитие на миомния възел, отбелязват от болницата.

Емболизацията на маточните артерии при жени с миома на матката се използва сравнително широко в Европа и света, но в България случаите са единични.

Добрата новина в случая е, че този успех на медиците от УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД дава надежда на много млади жени с миома да осъществят своите репродуктивни планове без оперативна интервенция върху матката, отбелязват от лечебното заведение.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up